Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví
Dříve byla považována za odpad, dnes ale známe její blahodárné účinky. Obsahuje asi 50 % sušiny z původního mléka. Jak vzniká? Laicky řečeno - sražením mléka vznikne tuhá část (kasein), což je v podstatě tvaroh, druhým produktem je mléčné sérum, což je žlutozelená tekutina, které říkáme syrovátka. Vzniká také při výrobě sýrů.
Již staří Řekové a Římané využívali syrovátku jako léčivý nápoj při průjmech a při léčení jater a ledvin. Ve Švýcarsku existovaly již v 19. století syrovátkové lázně, kde se syrovátkou léčily především ekzémy nejrůznějšího druhu.
Složení syrovátky
- vitamíny skupiny B (zejména B1, B2, B3, B5, B6, B9 a B12)
- vitamín H (biotin)
- vitamín C
- vitamín D
- vitamín E (tokoferol)
- minerální látky - hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek
- bílkoviny
- laktózu
Účinky syrovátky na organismus
- odvádí toxické látky z organismu
- podporuje činnost ledvin, ale pozor na obsah soli u lidí, kteří trpí onemocněním ledvin
- upravuje metabolismus
- zlepšuje látkovou výměnu
- snižuje cholesterol
- zabraňuje vzniku zánětu žaludku a střev
- dodává organismu minerály
- vhodná při snižování nadváhy
- vhodná pro těhotné ženy
- nesnižuje hladinu vápníku a odvodňuje
Vnější aplikace syrovátky zlepšuje akné, má protizánětlivé účinky na kůži, napíná pokožku, prokrvuje a vyhlazuje ji, dále reguluje pH, doporučuje se jako přísada do koupelí.
Pokud si nevyrobíme syrovátku sami, můžeme ji koupit v obchodě v nejrůznějších formách. Nejčastěji můžeme vidět syrovátku sušenou, dále klasicky tekutou. Ta se prodává buď přírodní, ale i lahodně ochucená. Ochutnejte ji i vy - a na zdraví!
Zdroj grafu: www.kaloricketabulky.cz
Foto: Pixabay.com
Autor: Jitka Suchánková