Řepkový olej podporuje naši vitalitu
Řepkový olej můžeme označit jako nutričně nejhodnotnější, je proto velmi prospěšný pro naše zdraví.
Olej ze současných odrůd řepky se svým složením blíží oleji olivovému a v některých parametrech jej dokonce předčí, zejména díky vysokému obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin. Přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu škodlivých nasycených mastných kyselin a velmi vysokém obsahu prospěšných nenasycených mastných kyselin. Navíc řepkový olej má velmi výhodný poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami. Doporučené množství omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin je obsaženo v cca 100 ml řepkového oleje.
Prevence kardiovaskulárních onemocnění
Zásadní přínos mají mastné kyseliny obsažené v řepkovém oleji v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Klinické studie sledující vliv vyšší konzumace řepkového oleje a studie sledující vliv náhrady živočišných tuků řepkovým olejem se shodují na velmi pozitivním působení řepkového oleje.
Řepkový olej a vývoj novorozenců
Dostatečný příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin je velice důležitý pro nastávající matky ještě před otěhotněním. Období těhotenství a kojení jsou z hlediska správného jídelníčku nejdůležitější. Za doporučenou denní dávku omega-3 mastných kyselin pro těhotnou ženu považují odborníci alespoň 650 mg. Tyto nenasycené mastné kyseliny si plod ani novorozenec nedokážou vytvořit, jsou však nezbytné pro tvorbu buněčných stěn, především u centrálního nervového systému a oční sítnice.
Řepkový olej posiluje imunitu
Na správnou skladbu živin a potřebné zastoupení všech složek zdravé výživy je třeba dbát neustále. Dostatečné zastoupení omega-3 nenasycených mastných kyselin, obsažených například v řepkovém oleji, tedy patří i do jídelníčku starších dětí a dospělých. Mastné kyseliny omega-3 mají pozitivní vliv nejen na imunologické reakce, kdy brání vzniku alergických reakcí a předchází vzniku zánětu, ale mají dlouhodobý význam v prevenci různých onemocnění.
Více na www.olejnadzlato.cz.
Autor: Zdravě.cz