Průvodce zmrzlinami - jak poznat kvalitní zmrzlinu?
Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří. S oblibou ji mlsají nejmenší i dospělí. Jaké druhy zmrzlin máme a jak poznat skutečně dobrou zmrzlinu?
K dostání je nepřeberné množství druhů zmrzlin. Mezi nejoblíbenější se řadí vanilková, čokoládová, pistáciová a jahodová zmrzlina. Výrobci stále přichází s novými variantami, se kterými se nás snaží zaujmout a překvapit. Letošní novinkou je kupříkladu zmrzlina černé barvy z kokosového popela. Ale ochutnat jste ji mohli už před rokem ve Spojených státech. Právě díky své nevšednosti se velmi rychle rozšířila i do ostatních zemí.
Druhy zmrzlin
Jaký je rozdíl mezi nanukem a zmrzlinou? Nanuk je druh zmrzliny se zapuštěným držátkem. Často bývá přelit čokoládovou polevou. U ovocné verze tomu být nemusí. Zmrzliny se dále rozdělují podle jejich složení. Rozhodující je, zda obsahují tuk - rostlinný, živočišný, nebo jaké mají zastoupení ovocného podílu ve vodě.
- Vodová zmrzlina - ve vodové zmrzlině není ani rostlinný, ani mléčný tuk.
- Ovocná zmrzlina - ovocná zmrzlina je netučná. Vyrábí se z vody, která obsahuje alespoň 15 % ovocné složky. V případě zmrzliny z citrusů nebo exotického ovoce postačí ovocného podílu 10 %.
- Mléčná zmrzlina - obsahuje pouze mléčný tuk, kterého musí být minimálně 2,5 %.
- Smetanová zmrzlina – tato zmrzlina je dosti tučná. Mléčného tuku má minimálně 8 %.
- Sorbet - sorbet stejně jako ovocné zmrzliny neobsahuje tuk. Vzniká především z ovoce a cukru. Ovocného podílu musí mít alespoň 25 %. Sorbet z citrusů a exotických plodů může mít jen 15 % ovocných složek. Dále v něm může být i citronová šťáva, alkohol a jiná dochucovadla.
Výběr zmrzliny - pozor na cukry a rostlinné tuky!
Pokud držíte dietu, nebo se jen zajímáte o to, co jíte, sáhněte raději po zmrzlině tvarohové, jogurtové nebo mléčné, kterými nahradíte svačinu. Pozor si dejte na množství cukru. Zvláště zrádný může být v případě ovocných zmrzlin, které se dietně tváří, ale ovocného podílu obsahují jen malé množství. Dále si při výběru hlídejte, jaký tuk obsahují. Zmrzliny s rostlinnými tuky zahrnují často nanuky s polevou.
Jak poznat kvalitní zmrzlinu?
Chcete-li si dopřát opravdu kvalitní, i když dražší zmrzlinu, vyzkoušejte italskou. Nešizená italská zmrzlina je vyrobena pouze ze smetany a čerstvého ovoce. Nebo si můžete zmrzlinu vyrobit doma a mít tak jistotu o tom, co jíte. Pokud pro vás není schůdná ani jedna z možností, existuje pár rad, kterých se při výběru držet. Ovšem bez ochutnání se neobejdete.
A jakéže to jsou znaky? Kvalitní zmrzlina má být hladká, čisté chuti, bez dalších příchutí. Měla by chutnat pouze po základní surovině, kterou jste si vybrali. Na jazyku je jemná, ne písková a okamžitě neteče. Její barva není nepřirozeně zářivá, ale je jemnější. To znamená, že nebyly použity umělé přísady, které ji učiní na pohled lákavější. Neměla by na ní být námraza. Pokud si můžete přečíst složení, měla by obsahovat kvalitní suroviny.
Příprava skvělé domácí zmrzliny
K výrobě domácí zmrzliny nepotřebujete žádné speciální pomůcky a zmrzlinovače, mnohdy vystačíte i se 2 až 3 základními surovinami. Vyplatí se řídit heslem "v jednoduchosti je síla". Rozmixujte zakysanou smetanu, jogurt či tvaroh se zmraženými kousky ovoce. Je-li směs málo sladká, přidejte cukr nebo med. Nebo vyzkoušejte rozmixovat zmražené ovoce s trochou studeného mléka a podle chuti osladit. Takto připravená zmrzlina je určená k okamžité konzumaci. Vyzkoušejte třeba Domácí krémovou zmrzlinu se skořicí.
Foto: Pixabay.com
Zdroj: milujizmrzlinu.cz, fresh.iprima.cz
Autor: Hanka Bednářová