Okurky pro zpestření letního jídelníčku: Pomohou udržet linii, osvěží a jsou dalším krokem ke zdraví!
Okurky jsou zeleninou našeho klimatického pásma, proto by měly být běžnou součástí našeho jídelníčku, a to především v letních měsících. Jaká jsou jejich pozitiva?
Zelenina by samozřejmě měla být pravidelnou součástí našeho jídelníčku po celý rok. Na salátovou okurku však mnozí zapomínají a nahrazují ji v těchto horkých dnech například vodním melounem, což je škoda. Okurky můžeme jíst samotné a také jako součást chutných salátů. Zaženeme jimi žízeň, zničíme bakterie v ústech, osvěžíme se a nutno podotknout, že i výrazně přispějeme k našemu zdraví.
Co všechno dokáže okurka? Zkrášlit, detoxikovat, bojovat se záněty i s rakovinou
Okurka však také omlazuje naši pleť, pomáhá s hubnutím, vyplavuje toxiny. Je to zkrátka zázrak, který si můžeme jednoduše vypěstovat na zahrádce. Najdeme v ní vitamin C, bílkoviny, hořčík, draslík, vápník či sodík. Okurky dodají tělu také prospěšné flavonoidy a betakaroten, které působí protizánětlivě. Podle některých odborníků okurky obsahují i látky zvané lignany, které pomáhají potlačit rakovinné bujení. Okurky vyplavují z těla toxiny a mimo to snižují hladinu kyseliny močové, čímž pomáhají udržovat ledviny v kondici. Okurka je také dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá s trávením a je zásadním prvkem při léčbě chronické zácpy.
Okurka pro pitný režim a udržení linie
V letních měsících bychom měli vypít asi dva litry vody, kromě ovoce se však počítají například i výživově hodnotné a zdravé svačinky, které by měly obsahovat porci zeleniny, hlavně takové, jako je právě okurka. Okurky jsou totiž z 95% tvořené právě vodou. Okurka dokáže díky obsahu vody také skvěle zasytit a má přitom minimální množství kalorií. Okurky tak blahodárným způsobem ovlivňují zažívání, navíc zrychlují metabolismus.
Obklady z okurky proti otokům, spálení od slunce a pro lepší pleť
Okurky známe a používáme také jako zklidňující obklady či hydratační masky. Obklad kolem očí pomáhá na otoky, čistí, hydratuje a celkově vylepšuje pleť, pomáhá zahánět únavu. Obsah vody, draslíku a hořčíku pomáhá také na chronická onemocnění a poranění kůže, na suchou a vypjatou pokožku, i na spálení od slunce při neopatrném opalování. Okurky obsahují také vysoce zásadité minerály, kromě draslíku a hořčíku pak také vápník, fosfor, železo a bór. Ty velmi prospívají kostem, vlasům i nehtům, pomáhají od překyselení. Z vitamínů je tu především vitamín B, který významně ovlivňuje nervovou soustavu. Ve slupce je pak hojně zastoupen vitamín C, stačí slupky z jedné okurky a pokryjete desetinu jeho doporučené denní dávky.
První pomoc při spálení kůže aneb babské rady, které pomohou
Okurky pomohou i při potížích s dásněmi a upravují krevní tlak
Máte-li zrovna zánět dásně a obtěžuje vás s tím spojený ne příliš vonný dech, pomůže osvědčený plátek okurky, který si jazykem podržíme na horním patře. Stačí půl minuty a okurka spolehlivě zlikviduje bakterie, které problém způsobují. Okurka je navíc vhodná i pro všechny, kteří mají problémy s vysokým či nízkým tlakem.
Okurka pro každý den
V létě, kdy máme zeleniny v té nejlepší kvalitě dostatek, se opravdu doporučuje jíst salátové okurky denně. Můžete si je přitom dopřát v mnoha podobách. Kromě naší speciality, jakou je strouhaný okurkový salát, zkuste třeba lehký bramborový salát s koprem a okurkou, studenou okurkovou polévku se sýrem, okurkovou limonádu nebo dokonce zdravé okurkové chipsy!
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?
Autor: Veronika Tůmová