Káva a její vliv na mozkové funkce
Konzumace kávy je spojena s řadou názorů týkajících se jejích účinků na zdraví člověka, přičemž názory ohledně prospěšnosti pití tohoto nápoje jsou často velmi kontroverzní. V závislosti na tom, komu je takový dotaz kladen, pak někteří tvrdí, že káva je velmi zdravá zatímco jiní se domnívají, že se jedná o velmi škodlivý nápoj. Navzdory argumentům odpůrců kávy však existuje řada prokazatelně ověřených faktů o tom, že konzumace kávy je zdraví prospěšná.
Káva - bohatý zdroj kofeinu
Káva obsahuje velké množství kofeinu, což je látka, která patří mezi tzv. stimulancia, (podporuje mozkové funkce a zvyšuje metabolismus). Káva dále obsahuje velké množství živin a antioxidantů.
Kofein patří mezi nejběžněji užívané psychoaktivní látky na světě. Je obsažen v různých nápojích (čaj, čokoláda), káva je však jeho největším zdrojem. Jeden šálek kávy obsahuje 30 - 300 mg kofeinu, průměrná dávka se pohybuje okolo 90 - 100 mg.
Kofein jako stimulant
Stimulační účinek kofeinu na mozkovou činnost byl ověřen řadou klinických studií. K dalším účinkům kofeinu patří zlepšení nálady, zrychlení reakčního času, zvýšení bdělosti a zlepšení kognitivních funkcí (paměť, učení, apod.)
Kofein také zvyšuje metabolismus (čímž podporuje rychlejší spalování kalorií) a umožňuje tak třeba sportovcům dosahovat lepších výkonů. I proto je dnes užívání kofeinu ve vrcholovém sportu zakázáno. Nicméně, některé z těchto účinků jsou pouze krátkodobé. Pokud pijete kávu každý den, tělo si vybuduje toleranci a zmíněné účinky budou slabší.
Káva přispívá k ochraně mozkových funkcí a snižuje riziko některých chorob
Alzheimerova choroba patří v současné době mezi nejčastější neurodegenerativní onemocnění a je nejčastější příčinou demence. Klinické studie prokázaly, že konzumenti kávy mají až o 65 procent nižší riziko vzniku Alzheimerovy choroby.
Parkinsonova nemoc je druhým nejčastějším neuronegenerativním onemocněním, při kterém dochází k zániku neuronů produkujících dopamin. Bylo prokázáno, že konzumace kávy snižuje riziko vzniku tohoto onemocnění o 32 - 60 %. Jedna z rozsáhlých klinických studií dále prokázala, že každodenní konzumace jednoho šálku kávy snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu o 7%.
Zdroj: cs.medlicker.com
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová