Čím nám může prospět jablečný ocet?
Jablečný ocet je doslova zázračný elixír a k léčení nejrůznějších neduhů se používá od pradávna. Už Kryštof Kolumbus měl na palubě své lodi sudy s jablečným octem, aby ochránil svou posádku před kurdějemi tím, že právě z jablečného octa získávali potřebné vitamíny.
Jablečný ocet obsahuje draslík, vápník, sodík, fosfor a stopové prvky - hořčík, železo atd. Obsahuje také vysoké množství minerálů. Má nízký obsah cukru a obsahuje vitaminy skupiny B, vitamín C či kyselinu listovou. Díky obsahu kyseliny octové má také výrazné dezinfekční účinky.
Jablečný ocet pro zdraví - posílí klouby, ničí plísně a viry
Jablečný ocet se vyrábí z čerstvých rozdrcených jablek, která se pak nechávají kvasit v dřevěných kádích. Po dokončení procesu kvašení se obsah přecedí a vzniká tak hustá hnědá tekutina. Zachovává si všechny enzymy, vitamíny, minerály a prospěšné látky, které obsahují čerstvá jablka, a navíc vyniká dalšími léčivými vlastnostmi. Má antibakteriální a antimykotické (protiplísňové) účinky. Působí jako přírodní antibiotikum, které ničí patogenní bakterie a viry v těle.
Jablečný ocet pro krásu - pomáhá k zeštíhlení a dodá jiskru pleti!
Jablečný ocet detoxikuje a posiluje trávení, okysličuje krev, pomáhá při dně a bolestech kloubů, redukuje obsah cukru v krvi a podporuje hubnutí. Pokud jde o zevní použití - i tady má jablečný ocet svá pozitiva. Rozjasňuje pleť, bělí zuby, dodává lesk a hebkost vlasům, obklady z jablečného octa mohou pomoci s hojením zranění vzniklých při sportu a zmírňováním otoků. Jablečný ocet ničí hnilobné bakterie ve střevech a čistí organismus po zamoření nevhodnou stravou, ulevuje od pálení žáhy.
Jak užívat jablečný ocet a jeho kuchyňské využití
Jablečný ocet můžete samozřejmě používat také v kuchyni. Skvěle se hodí jako přísada do salátových zálivek a všude tam, kde chcete pokrm přikyselit - pomazánky, omáčky nebo polévky. Pokud budete chtít jablečný ocet popíjet v rámci redukční diety, vždy ho řeďte vodou! Do sklenice vody dejte jednu až dvě lžičky octa a vypijte vždy 20 minut před jídlem. Moc si nepochutnáte, ale tato kůra pomůže potlačit chuť k jídlu, štěpit tuky a zoptimalizuje proces trávení. Máte-li však citlivý žaludek, může vám pití octa dělat problémy. Pak je možnost užívání jablečného octa ve formě potravinových doplňků.
Zdroj: receptnazdravi.cz, veganza.cz
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová