zdroj: pixabay.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Chcete zhubnout? Jezte podle barev!

Michaela Chylková
06.10.2016

Barvy ovoce a zeleniny souvisí s hubnutím. Nevěříte? Zkuste to! Shazování přebytečných kilogramů se může stát zábavou. Stačí spoléhat na pestrost jídelníčku a svěží barvy. A výsledek - budete se cítit lehčí, svěží a plní energie.

Tajemství barevné diety

Trapí vás nějaká ta kila navíc? Už nevíte, jak se jich zbavit? Je známo, že psychika a přemíra myšlenek nad každým soustem úzce souvisí s příbíráním, přestože toho moc nesníte. Už jen strach z příbírání může být příčinou, proč se jídlo ukládá do tukových zásob. Pokud zaženete stres z jakéhokoli snězeného jídla, zařadíte více pohybu a váš jídelníček bude obsahovat spoustu zeleniny, ovoce, zdravých polévek, správných bylinek a vody, kila půjdou dolů bez potíží. Pestrost v jídelníčku je obrovským plusem i co se barev týče. Po této barevné dietě se budete cítit svěží, lehčí a aktivnější.

Dieta podle barev - jak na to?

Zásadou diety je pojídání zeleniny a ovoce různých barev, pro začátek po 3 dny, dietu (spíše způsob stravování) lze podle libosti prodloužit. Konzumujete čerstvé červené, zelené a žluté (oranžové) plody, čímž rozproudíte látkovou výměnu, nastartujete správné spalování tuků a zároveň posílíte proces buněčné obnovy. Za pouhé tři dny můžete být lehčí až o 1,5 kg.

Důležité pravidlo zní: U každého jídla vybírejte vždy pouze jednu barvu, to se netýká pouze bylinek, citronu a chilli, tyto suroviny lze konzumovat kdykoli a bez omezení.

Červená v jídelníčku povzbudí látkovou výměnu

Červená barviva (lykopen, antokyany) působí proti stárnutí buněk, snižují hodnoty špatného cholesterolu a napínají vaziva.

Z červených plodů patří do jídelníčku ředkvičky, lilek, červená paprika, rajčata, červená řepa, červené zelí, chilli papričky, rybíz, švestky, meloun, granátové jablko, jahody, maliny, třešně, ostružiny, brusinky a červené hroznové víno apod.

Oranžová barva v jídelníčku podporuje spalování

Žlutá barviva (karotenoidy) mají protistárnoucí efekt, obsahují spoustu vitamínu C zejména z citrusových plodů a urychlují látkovou výměnu.

Mezi žluté či oranžové plody patří žlutá paprika, dýně, mrkev, citron, meruňky, grapefruit, pomeranč, banán, kukuřice, ananas, mango, papája, medový meloun a další.

Zelená v jídelníčku podporuje regeneraci

Zelený chlorofyl a železo zlepšují kvalitu krve a zásobování organismu kyslíkem. Kyselina listová navíc podporuje proces buněčné obnovy.

Do zelených plodů patří zelená paprika, fazole, kedluben, salátová okurka, mangold, fenykl, celer, cuketa, rebarbora, brokolice, jablko, hruška, angrešt, špenát, cibule, kiwi, bílé hroznové víno, kapusta, bylinky a další.

Foto: Pixabay.com

Autor: Michaela Chylková

Jste závislí na internetu?
Co jsou to příštitná tělíska?

Další články