Probiotika mají velké plus i mínus
Tlusté střevo hraje velkou roli v imunitním systému našeho těla, neboť tvoří asi 80% imunity. Tlusté střevo je osídleno několika miliardami bakterií. Některé z nich jsou tělu prospěšné a druhé naopak škodlivé. Bakterie, které jsou pro naše tělo přínosem označujeme jako střevní mikroflóru, která má svůj efekt v několika směrech. Napomáhá např. správnému trávicímu procesu, posiluje imunitu, produkují vitamín K, ale také ničí a bojuje s nepříznivými bakteriemi, které způsobují hnilobné procesy a negativní vliv na lidský organismus.
Za normálních okolností je u zdravého člověka tato rovnováha vyvážena a tělo je schopno tyto bakterie regulovat samo. Jelikož dnešní způsob stravování, přítomnost stresu nebo velmi nekontrolovatelné podávání antibiotik tento přirozený pochod narušuje, je vhodné tělu nastavit pomocnou ruku a v případech, které by mohly tuto rovnováhu narušovat mu pomoci.
Jak živé kultury pozitivně působí na náš organismus?
- posilují imunitu
- upravují zažívání (při průjmech, cestovatelských průjmech, zácpách, ...)
- udržují rovnováhu mikroorganismů ve střevech
- potlačují např. růst kvasinek (Candida albicans)
- doplňují mikroflóru při léčbě antibiotiky
V obchodech se setkáváme s velkou nabídkou nejrůznějších výrobků, které nás upozorňují na obsah živých kultur - probiotik. Tyto výrobky by měly obsahovat hlavně bacily rodu LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS, BIFIDOBACTERIUM a někdy i STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS. Živé kultury můžeme požít v několika různých formách:
ŽIVÉ KULTURY V POTRAVINÁCH
- Jde hlavně o mléčné acidofilní výrobky, které musí splňovat přesný počet živých bakterií (1 milión živých bakterií na 1 gram) a kritéria odolnosti proti kyselému žaludečnímu obsahu nebo žlučové šťávě, aby skutečně měli požadovaný efekt. Kvalitní výrobky obsahující živé kultury mají kratší trvanlivost. Jedná se hlavně o jogurty, acidofilní mléko, zákys, kefír a tvaroh (POZOR! Nesmí být však tepelně stabilizované!)
ŽIVÉ KULTURY V KAPSLÍCH
- Na trhu je mnoho preparátů o různém množství aktivních bakterií. Je nutné řádně pročíst příbalové informace.
PREBIOTIKA
- Prebiotika jsou části potravy, které podporují růst samotných prospěšných bakterií ve střevě. Živé kultury pak díky nim samy rostou - jedná se např. o vlákninu.
SYMBIOTIKA
- Jde o kombinaci probiotik a prebiotik, kdy se ve střevech podpoří jak samotné dosazení živých kultur a tak i jejich růst. V posledních dobách se dokonce doporučuje konzumace jogurtu s živými kulturami společně s vlákninou.
Bohužel, vždy se na něčem pozitivním najde také nějaké negativum. Nynější průzkumy dokonce ukazují, že přínosný vliv živých bakterií postrádá svůj smysl, především z toho důvodu, že jsou probiotika označována jako dietní doplněk a tak není jejich užívání kontrolováno. Dle výzkumu pak hrozí předávkování, které by mohlo mít neblahý dopad na naše zdraví. Bakterie prospěšné ve střevě by se mohly začít šířit přes stěnu střeva a vstřebávat se do krve, kde by rozhodně nebyly vítány a mohly by působit toxicky.
Opět zde tedy platí pravidlo „VŠEHO S MÍROU". Nic by se nemělo přehánět a pokud zrovna neberete antibiotika nebo netrpíte zdravotními problémy, mělo by dosazení těchto bakterií stačit v občasném požití acidofilních přípravků.
Jaký máte názor na účinky živých kultur vy?
Autor: Alena Mrákotová