Rizika vegetariánství
Být vegetariánem má své klady. Lidé, kteří se pro tento životní styl rozhodnou, však nesmějí opomíjet ani četná lékařská varování. Vegetariánský způsob života je totiž hlavně o zodpovědnosti.
O zodpovědnosti ke všemu živému, tudíž i k sobě samému.
Naprosté vypuštění masa z jídelníčku s sebou nese hned několik pozitivních dopadů na lidský organizmus. Vegetariány postihuje rakovina tlustého střeva méně často než zaryté konzumenty masných výrobků, jsou také štíhlejší a v nižší míře je trápí vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak. Ale všechno má svůj rub a líc.
Vegetariánství s sebou přináší také rizika, která si lidé uvědomí mnohdy příliš pozdě. Ať už se jedná o oslabenou imunitu, zhoršení funkce štítné žlázy, problémy s páteří, stupňující se únavu či vypadávání vlasů. Tělo tak začíná vysílat varovné signály, že mu něco chybí. Přitom by stačilo dbát nejen na to, aby se ve stravě nevyskytovalo maso, ale také na to, aby tělo dostalo všechny potřebné vitamíny a minerální látky.
Vegetariánství je velká zodpovědnost. Kdo se rozhodne, ať už z etických, zdravotních či jiných důvodů, vyřadit z jídelníčku maso, rozhodně si nevystačí s pečivem, smaženým sýrem a sojovým masem. Tělo potřebuje mnohem víc. Vyznavači vegetariánství proto musí dbát na složení svého jídelníčku, chodit na pravidelné lékařské kontroly a chybějící vitamíny a minerály doplňovat, třeba prostřednictvím potravinových doplňků, nebo využít nutričního poradenství.
Rizika vegetariánské stravy
Nedostatek vitamínu B12 (kobalamin)
Deficit vitamínu B12 zvyšuje riziko srdečních onemocnění, Alzheimerovy choroby či mrtvice. Nedostatek kobalaminu se projevuje nespavostí, únavou, bledou kůží a celkovým oslabením organizmu. Velmi často dochází k anémii. Vitamín B12 je obsažen s výjimkou droždí výhradně v živočišných produktech.
Nedostatek vitamínu B2 (riboflavin)
Vitamin B2 hraje důležitou roli při spalování cukrů, upravuje energetické mechanizmy a je důležitý pro správný vývoj mozku. Nedostatek se projevuje pálením nebo suchem v očích, loupáním pokožky kolen nosu, na uších a čele, rychle se mastícími vlasy a drobnými vráskami nad rty. Zdrojem riboflavinu jsou pivovarské kvasnice, mléčné výrobky, kakao, vejce, ořechy, ryby a brambory.
Nedostatek vitamínu D
Tento vitamín napomáhá vstřebávání a ukládání vápníku. Nedostatek vitamínu D způsobuje rachitis (křivici), u dospělých poté osteoporózu (odvápnění kostí). Významným zdrojem vitamínu D je sluneční záření, menší množství obsahuje také žloutek a rybí tuk.
Nedostatek železa
Tento stopový prvek příznivě ovlivňuje krvetvorbu a okysličování těla. Deficit železa se projevuje bledou kůží, bolestmi hlavy, poruchami trávení (nadýmání, zácpa), lámáním nehtů a tzv. bolavými koutky. Zdrojem železa je celozrnné pečivo, petržel, brokolice, játra či pivovarské kvasnice.
Kromě výše uvedených vitamínů a minerálních prvků hrozí vegetariánům navíc nedostatek jódu, vápníku, zinku a nenasycených omega-3-mastných kyselin.
Jaké zkušenosti máte s vegetariánskou stravou vy?
Autor: Jana Kožená