Zdravější vánoční cukroví pro vás i pro děti
Vánoce se opět blíží a zdá se, že opět rychleji, než je mnohým z nás milé. K přípravám na vánoční svátky patří kromě jiného i tradiční pečení vánočního cukroví, ale možná i vy letos uvažujete o tom, jak připravit rodině a především jejím nejmenším členům jejich oblíbené vánoční mlsání u pohádek aspoň o trochu zdravěji.
Tradiční vánoční cukroví je plné bílé mouky, tuku a cukru, ale nemusí to tak být vždy a pro každého. Zdravějších alternativ je víc než dost, stačí trochu zapátrat. Nemusíte se bát ani přílišných chuťových či vzhledových změn, cukroví ze zdravějších surovin dokáže opravdu mile překvapit!
Nebojte se zdravějších surovin!
V posledních letech vlivem rozmachu zdravější výživy se objevuje každoroční snaha o pečení zdravějšího cukroví a vůbec zdravějšího vaření, především o Vánocích. Kromě vlastní touhy po štíhlejší postavě vás však k tomuto kroku může přivést také nutnost, například různé typy alergií, ale i malé a nejmenší děti v rodině, které nechcete o vánoční mlsání ochudit, ale přitom nechcete zatěžovat jejich organismus běžnými typy cukroví, které vyžadují běžné typy surovin. Můžeme přitom upéci i cukroví ze zdravých surovin jako je špaldová, kukuřičná, pohanková, celozrnná či kokosová mouka, místo cukru použít med či javorový sirup, různé druhy ořechů, sezam, chia semínka, ovesné vločky a mnoho dalších. Nezdravé a tělu nepřínosné suroviny tak můžeme snadno a bez obav nahradit těmi prospěšnými, s jistotou, že nejen uděláte něco pro své zdraví, ale že si i zaručeně pochutnáte.
Zdravější druhy mouky pro klasické druhy cukroví
Vanilkové rohlíčky jsou vánoční klasika, a co teprve ty ze špaldové nebo kukuřičné mouky! Jsou výborné, báječně voní po vanilce a ani zarytí odpůrci zdravé výživy nepoznají, že byly pečené jinak než obvykle. Linecké cukroví z žitné mouky už sice chutná trochu jinak, ale přesto určitě stojí za pokus, možná si i u vás v rodině a mezi dětmi najde příznivce! Ze špaldové mouky pak můžete péct i tradiční pracny čili medvědí tlapky, perníčky nebo kokosové placičky.
Jíme celozrnné, nebo obarvené pečivo?
Mrkvové a zdravé nepečené cukroví – vsaďte na větší dávku, bude mizet před očima!
Pro malé mlsouny zkuste tentokrát třeba vánoční mrkvové sušenky, nebo i mrkvovo-ořechové kuličky, které můžete spolu s nepečeným cukrovím nechat až na dobu těsně před svátky. Z nepečeného cukroví pak budou stát za zkoušku třeba vosí hnízda s rýžovým sirupem, arašídová srdíčka, skořicovo - datlové koule, kuličky ze směsi bio kokosu a sušených meruněk nebo makové kuličky.
Recepty na ty nejlepší druhy vánočního cukroví
Vánoční pečení je o fantazii, společném úsilí a rodinné pohodě
Jak už jsme zmínili, i ze zcela běžných a především zdravých surovin, které dětem jindy dáváte, lze upéct nápadité a chutné vánoční cukroví. Chce to jen trochu fantazie, dát jídlu správný tvar a zajímavou chuť. Opražte nasucho ovesné vločky, přidejte strouhané jablíčko, rozinky a oslaďte medem, zakápněte třeba kokosovým, nebo i slunečnicovým olejem. Zpracujte tužší těsto, rozválejte na 1cm vysoký plát, formičkami vykrajujte vánoční tvary nebo jen nakrájejte na plátky. Jednotlivé kousky následně usušte na plechu v troubě nebo sušičce.
Pro další recepty na zdravé vánoční cukroví zkuste použít vajíčka v bio kvalitě, bílý cukr nahradit medem či javorovým sirupem, dosladit mletým ovocem, místo bílé mouky použít pohankovou či špaldovou, místo kakaa kvalitní hořkou čokoládu. Vždy existují zdravější alternativy a i ty nabízejí celou řadu možností. V každém případě si užívejte pečení v pohodě, klidu a radostném předvánočním očekávání. Důležité pravidlo nakonec – pusťte k pečení cukroví děti!
Zdroj: maminyamimina.cz, testovanonadetech.com, inspiredkitchen.cz
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová