Zdravá výživa během zimy
Chceme-li si sestavit výživný zimní jídelníček pro zdraví i energii, měli bychom zohlednit potřeby našeho těla v daném období. V zimě potřebujeme zvýšené množství vitamínů, minerálů a živin, z nichž naše tělo čerpá energii, tedy i sacharidů a tuků. Potřebujeme naše tělo zahřát. Konzumujeme-li v zimě studené nápoje a jídla, která nás obvykle v letních dnech osvěží, náš organismus tak zbytečně zatěžujeme.
Co jíst a pít během zimy, abychom se udrželi v kondici?
V těchto dnech věnujte pozornost tomu, co vám vaše tělo samo napovídá o svých potřebách a požadavcích. Jezte vydatné a teplé zeleninové polévky z běžně dostupných surovin, dejte přednost ovoci a zelenině přirozeně se nyní vyskytujících v našich podmínkách. Jsou našemu tělu prospěšnější než exotické plody. Pijte teplé nápoje, zkuste čerstvé zeleninové šťávy, nepřehánějte to s citrusovými plody a pozor na zahleňování v důsledku přílišného pití mléka. Zařaďte do svého jídelníčku především mrkev, celer, zelí, hrušky, jablka nebo ořechy, ale i cereálie a celozrnné pečivo, olivový olej, ryby a drůbež. Zdravě a chutně můžete vařit i z takových surovin, jako jsou luštěniny, jáhly, pohanka a ovesné vločky.
S vydatnou teplou stravou a odpočinkem zvládnete zimu v klidu a bez potíží
Teplými nápoji doplníme tělu v zimě snadno se vytrácející energii, dostatkem zeleniny a ovoce si zajistíme dostatečný a tolik potřebný přísun vitamínů. Kromě zdravého jídelníčku bychom však měli dbát i na dostatečný odpočinek, znovu nabrat ztracený klid a energii vynaloženou na hektické a často stresující přípravy Vánoc. Tělesný a duševní odpočinek spolu s vyváženou a zdravou stravou nám pomůže přečkat zimní dny v celkové pohodě, bez špatných nálad, splínů i zdravotních problémů vzešlých právě z této duševní nerovnováhy.
Povánoční očista? Může být, ale s rozumem!
Očistu po náročných vánočních hostinách (tzv. povánoční detox) je nutné brát s rozumem. Náhlé drastické hladovění a pití projímavých čajů rozhodně není tím, čím svému tělu po této zátěži významně prospějete. Zkuste raději zvýšit příjem ryb a drůbežího masa, jíst méně omáček a tučných pokrmů, přidat více ovoce, zeleniny a také pohybu. Omezujte kouření a pití alkoholu, dbejte na udržení těla v teple, především hlavy a nohou. Pozor na prochladnutí ledvin!
Zdroj:vitalia.cz, zdrava-vyziva.doktorka.cz,
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová