zdroj: Shutterstock.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Zapomeňte na nanuky z krámu: Zdravou domácí zmrzlinu připravíte z pár surovin

Michaela Chylková
26.08.2020

Co by to bylo za léto bez zmrzliny a nanuků! Výživoví specialisté ze složení kupovaných produktů nejsou zrovna nadšeni, ovšem jen těžko jim my dospělí odoláváme, a co teprve děti. Ale existuje možnost, jak si dopřát zmrzlinu či nanuk ve zdravější podobě - stačí si pohrát se surovinami a připravit domácí. Poradíme, jak na to.

Nanuky ve zdravější podobě - domácí je domácí 

Nanuky, které jsou běžně dostupné v mrazících pultech obchodů, často bývají plné cukrů, tuků, aromat, umělých aditiv a barviv. Domácí nanuky mají obrovskou výhodu, sami si navolíme jejich složení, umělé přísady zcela vynecháme a cukr nahradíme zdravějším sladidlem, skvěle poslouží med, datlový či javorový sirup a v nejlepším případě zralý banán. Vyrobíme si tak nanuky přesně podle svého gusta a zapojíme i děti, které rády pomohou s jejich přípravou. 

Zmrzliny: Nenechte se napálit obrázky a čtěte etikety

Výběr ovoce na domácí nanuky - použijte čerstvé či mražené plody

Na domácí nanuky nepotřebujeme žádný složitý přístroj, postačí obyčejný tyčový mixér. Můžeme vytvořit nanuky vodové i krémové, rozmixované do hladka či s kousky ovoce, kvalitní čokolády apod. Jemnost zmrzliny podpoří jogurt, tvaroh či kokosové mléko

A jaké ovoce použít? Opravdu jakékoliv! Z našich zdrojů, které máme v létě na zahrádce, se nejčastěji používají jahody, maliny, meruňky, rybíz, broskve, borůvky a ostružiny. Pokud máme rádi exotičtější chutě, sáhneme klidně po kiwi, ananasu, mangu, papáji apod. 

Domácí tvarohové nanuky s borůvkami 

Na dokonale krémové nanuky si připravíme: 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 vaničku polotučného tvarohu, 1 kelímek zakysané smetany, 3 - 4 lžíce medu a 1 menší misku borůvek.

Smetanu ke šlehání vyšleháme do tuha, poté zlehka vmícháme tvaroh a zakysanou smetanu. Směs bude pěkně nadýchaná a hladká. Vše osladíme medem a nakonec vmícháme borůvky. Hotovou směs na nanuky ihned plníme do formiček a necháme zamrazit nejlépe přes noc.

Formičky na nanuky a tipy na jejich použití 

Při přípravě domácích nanuků se určitě vyplatí mít po ruce speciální formičky na nanuky, které seženeme téměř v každém supermarketu či v domácích potřebách. Na výběr je velké množství velikostí, tvarů a většina formiček má i praktický kryt s držátkem (místo klasického dřevěného dřívka), nejčastěji se setkáme s plastovými či silikonovými nádobkami. Při plnění formiček myslíme na základní pravidla. Formičku na nanuky nikdy neplníme zcela po okraj, protože mrazením směs nabývá na objemu. K rychlejšímu uvolnění nanuku nám pomůže jednoduchý trik - nanuk krátce prohřejeme pod horkou vodou, nemáme-li horkou vodu při ruce, použijeme k prohřátí teplé dlaně. 

Víte, jak správně umývat zeleninu a ovoce a zbavit ji tak chemie? Pouhá voda nestačí!

 

Autor: Michaela Chylková

Následky opalování: Jak podomácku ulevit sluníčkem namáhané pokožce?
Proč a čím je botulismus nebezpečný a jak se mu vyhnout

Další články