Zapomeňte na nanuky z krámu: Zdravou domácí zmrzlinu připravíte z pár surovin
Co by to bylo za léto bez zmrzliny a nanuků! Výživoví specialisté ze složení kupovaných produktů nejsou zrovna nadšeni, ovšem jen těžko jim my dospělí odoláváme, a co teprve děti. Ale existuje možnost, jak si dopřát zmrzlinu či nanuk ve zdravější podobě - stačí si pohrát se surovinami a připravit domácí. Poradíme, jak na to.
Nanuky ve zdravější podobě - domácí je domácí
Nanuky, které jsou běžně dostupné v mrazících pultech obchodů, často bývají plné cukrů, tuků, aromat, umělých aditiv a barviv. Domácí nanuky mají obrovskou výhodu, sami si navolíme jejich složení, umělé přísady zcela vynecháme a cukr nahradíme zdravějším sladidlem, skvěle poslouží med, datlový či javorový sirup a v nejlepším případě zralý banán. Vyrobíme si tak nanuky přesně podle svého gusta a zapojíme i děti, které rády pomohou s jejich přípravou.
Zmrzliny: Nenechte se napálit obrázky a čtěte etikety
Výběr ovoce na domácí nanuky - použijte čerstvé či mražené plody
Na domácí nanuky nepotřebujeme žádný složitý přístroj, postačí obyčejný tyčový mixér. Můžeme vytvořit nanuky vodové i krémové, rozmixované do hladka či s kousky ovoce, kvalitní čokolády apod. Jemnost zmrzliny podpoří jogurt, tvaroh či kokosové mléko.
A jaké ovoce použít? Opravdu jakékoliv! Z našich zdrojů, které máme v létě na zahrádce, se nejčastěji používají jahody, maliny, meruňky, rybíz, broskve, borůvky a ostružiny. Pokud máme rádi exotičtější chutě, sáhneme klidně po kiwi, ananasu, mangu, papáji apod.
Domácí tvarohové nanuky s borůvkami
Na dokonale krémové nanuky si připravíme: 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 vaničku polotučného tvarohu, 1 kelímek zakysané smetany, 3 - 4 lžíce medu a 1 menší misku borůvek.
Smetanu ke šlehání vyšleháme do tuha, poté zlehka vmícháme tvaroh a zakysanou smetanu. Směs bude pěkně nadýchaná a hladká. Vše osladíme medem a nakonec vmícháme borůvky. Hotovou směs na nanuky ihned plníme do formiček a necháme zamrazit nejlépe přes noc.
Formičky na nanuky a tipy na jejich použití
Při přípravě domácích nanuků se určitě vyplatí mít po ruce speciální formičky na nanuky, které seženeme téměř v každém supermarketu či v domácích potřebách. Na výběr je velké množství velikostí, tvarů a většina formiček má i praktický kryt s držátkem (místo klasického dřevěného dřívka), nejčastěji se setkáme s plastovými či silikonovými nádobkami. Při plnění formiček myslíme na základní pravidla. Formičku na nanuky nikdy neplníme zcela po okraj, protože mrazením směs nabývá na objemu. K rychlejšímu uvolnění nanuku nám pomůže jednoduchý trik - nanuk krátce prohřejeme pod horkou vodou, nemáme-li horkou vodu při ruce, použijeme k prohřátí teplé dlaně.
Víte, jak správně umývat zeleninu a ovoce a zbavit ji tak chemie? Pouhá voda nestačí!
Autor: Michaela Chylková