Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!
Sezóna borůvek, oblíbeného a velmi zdravého letního ovoce, je v plném proudu. Nejenže rostou v našich lesích, ale jsou jich také plné tržnice a stánky podél cest. Pokud jste letos borůvek měli jen po málu, dáme vám pár pádných důvodů, proč si je ve velkém dopřát, dokud jsou v čerstvé podobě.
Borůvky - zásobárna vitamínů
Čerstvé plody borůvek (brusnice borůvka - vaccinium myrtillus) obsahují řadu vitamínů a minerálních látek. Jsou bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B (B2, B5, B6, provitamín A) a také na železo, hořčík, vápník, zinek, chrom, měď a mangan. Borůvky obsahují vysoké množství antioxidantů.
Borůvky jako všelék
Plody borůvky mají preventivní a léčivé účinky na spoustu zdravotních obtíží.
- posilují zrak, zostřují zrak, zlepšují prokrvení sítnice a noční vidění
- snižují cholesterol
- zvyšují pevnost a pružnost cév
- pomáhají při žilní nedostatečnosti a křečových žilách
- prevence aterosklerózy
- prevence proti infarktu a mozkové mrtvici
- zpomalují stárnutí buněk
- prevence rakoviny
- snižují horečku
- pomáhají při léčení hemeroidů
- dodávají energii
- působí hojivě na ekzémy
- zbavují tělo škodlivin, čistí lymfatický systém
- tlumí menstruační problémy
- pomáhají na afty
Sušené plody jsou skvělým léčivem na akutní i chronický průjem. Při zánětech střev (Crohnova choroba, dráždivý tračník, ulcerózní kolitida) se doporučuje denní užívání čaje ze sušených plodů borůvky.
Listy borůvčí (pouze z divokých lesních keřů) se používají do směsi proti cukrovce. Listy je nutné sbírat před květem rostliny (tzn. od června do července), poté ztrácejí na účinných látkách.
Jak na sběr borůvek?
Sezóna borůvek (v závislosti na počasí) začíná v červenci a plody nasbíráme až do pozdního září. Borůvky lze sbírat prakticky všude, vyjma chráněných rezervací, kde by tyto plody měly zůstat jako potrava pro lesní zvěř. Při sběru je zakázané používání hřebenů, které ničí borůvkové keře.
Fialové skvrny po borůvkách - jak se jich zbavit?
Fialové skvrny od borůvek se mohou po sběru a konzumaci objevit prakticky kdekoliv. Z rukou je odstraníme použitím citronové šťávy. Z oděvů lze skvrny odstranit alkoholem (hedvábí), citronem (vlna), namočením do kyselého mléka (lněné látky). Oděv vždy na závěr promáchneme v teplé vodě. Na skvrny od borůvek pomáhá také žlučové mýdlo.
Zpracování borůvek
Borůvky se v kuchyni nejčastěji zpracovávají na kompoty, šťávy a marmelády, oblíbené jsou borůvkové koláče a knedlíky. Nejvíce vitamínů a minerálů si samozřejmě uchovají v čerstvé podobě, kdy je pojídáme jen tak na chuť, případně v podobě smoothie. Jsou také krásnou ozdobou dezertů a dortů.
Foto: Pixabay.com
Autor: Michaela Chylková