Vitamín C a jeho méně známé, zajímavé zdroje
Vitamín C je spojencem zdraví a krásy hned z několika dobrých důvodů. Podporuje silnou imunitu těla o pleti, napomáhá udržet zdravý vzhled pokožky a zároveň chrání buňky těla proti útokům volných radikálů. To jsou přece dobré důvody, proč se věnovat jeho vyváženému příjmu.
Proč ho musíme přijímat v potravě?
Většina savců je schopná přirozeně syntetizovat vitamín C. Člověk tuto schopnost ztratil v rámci evoluce a proto jej musí do těla dostávat pomocí stravy nebo doplňků stravy. Patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě a vstřebává se hlavně tenkým střevem a v mnohem menším množství v ústech a žaludku, následně se vylučuje močí.
Proč je vitamín C důležitý pro tělo?
Vitamín C (nebo také kyselina askorbová) je pro tělo opravdu důležitý, protože by bez něho nemohly fungovat stovky procesů ve vašem organismu. Je nezbytným pomocníkem tvorby kolagenu, který udržuje v kondici pohybový aparát, pojivovou tkáň a také pokožku a od 25. roku se snižuje jeho přirozená produkce v těle. Vitamín C je také nezbytný pro udržení neprůstřelné imunity, hojení ran, působí jako protizánětlivý činitel.
Podílí se na tvorbě červených krvinek, podporuje vstřebávání železa. Díky silné antioxidační aktivitě napomáhá vitamín C chránit buňky těla před působením volných radikálů a následnou degenerací. Céčko je důležitý spojenec šťastné a zdravé pleti. Vůbec nejlepší pro to, abyste udrželi pokožku v co nejlepší kondici je nejen vnitřní užívání tohoto vitamínu, ale také zařazení kvalitních kosmetických produktů s jeho obsahem do každodenní pěstící rutiny.
Nejvýznamnější zdroje vitamínu C
- Acerola je opravdu výjimečnou potravinou pro podporu imunitního systému i pokožky, obsahuje totiž 1000 mg vitamínu C na 100 g. A zároveň dodá tělu hořčík, vitamín B5, draslík, železo, betakaroten a polyfenoly, které vynikají silnou antioxidační aktivitou.
- Kvajáva, plod stromu guava, je vynikajícím zdrojem vitamínu C, polyfenolů, antioxidačních látek, které chrání organismus před působením volných radikálů. Jejich činnost může za degradaci buněk těla a může přispívat ke vzniku cukrovky II. typu nebo rakoviny a předčasnému stárnutí pleti.
- Černý rybíz vykazuje extrémně vysoký obsah vitamínu C a vitamínu E, najdete v něm také téměř všechny vitamíny B s výjimkou B12, betakaroten i vlákninu.
- Papriky mohou pro někoho být poměrně překvapivým zdrojem vitamínu C, kromě něho poskytnou organismu vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E a betakaroten.
- Papája je kromě toho, že vykazuje vysoký obsah vitamínu C, bohatá i na karotenoid betakryptoxantin se silnou antioxidační aktivitou, který funguje jako prekurzor tvorby vitamínu A, navíc poskytne tělu dostatek vlákniny.
- Růžičková kapusta je kromě toho, že obsahuje příznivý obsah vody a podporuje hydrataci organismu bohatá na vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B a bílkoviny.
- Skvělým doplňkem stravy s obsahem vitamínu C je také amalaki (amla), vyhledávaná v ájurvédě kvůli svým nemalým antioxidačním benefitům pro tělo, vlasy i pleť.
Zdroje:
Autor: Pavlína Klaudová