Venkovní grilování zdravě a bezpečně
První grilování si mnozí z nás natěšeně dopřávají hned s prvním jarním oteplením, v létě pak bývá téměř každodenním zpestřením prázdninových večerů. Můžete si ho užívat s rodinou i přáteli, může být zlatým hřebem vaší zahradní oslavy či narozeninové párty.
Bývá opravdovým kulinářským zážitkem a zároveň velmi zdravým způsobem přípravy jídla. Zahradní grilování tak může být nejen odpočinkem a příjemným zakončením dne stráveném například u bazénu, ale i společenskou událostí, která může například stmelit zaměstnance jedné firmy. Vždy jde o záležitost, na kterou se všichni těší. Jsou tu však i určitá rizika, o kterých možná nevíte.
Grilování a vznik karcinogenních látek
Na grilu se dá připravit celá řada pochoutek a zdaleka to není jen o mase. Kromě steaků či burgerů jsou tu samozřejmě ryby a mořské plody, nejrůznější druhy zeleniny a ovoce, sýry či uzeniny. Při grilování se tuk z masa vypeče a v jídle tak nezůstává, čímž jde vlastně o zdravé gurmánské hody, které si můžete jednou za čas dopřát i při snaze shodit nějaké to kilo navíc. Ke strašákům spojeným s grilováním však patří vznik karcinogenních látek, které vznikají po přímém kontaktu tuku s dřevěným uhlím. Pomoci si můžeme sběrnou miskou na odkapávající tuk.
Používáte alobal? Víme, kdy představuje zdravotní riziko
Grilování a hygiena
Z hygienického hlediska je grilování bohužel nejméně bezpečnou metodou přípravy pokrmů. Jak je to možné? Může totiž poměrně snadno dojít ke kontaminaci surovin, které přijdou do styku se syrovým masem. Dalším problémem bývá nedostatečná tepelná úprava masa či dalších surovin. Často se může stát, že maso z neopatrnosti připálíme na povrchu, zatímco vnitřek masa zůstane syrový. Vždy bude proto vhodnější krájet maso na tenčí plátky, které se snadněji a lépe propečou. Dostatečnou pozornost bychom měli věnovat také používanému nádobí a nástrojům. Měli bychom mít jiné pomůcky - kleště, vidličky, nože, obracečky a další pro potraviny syrové a pro ty, které už jsou připraveny k servírování. Stejně tak prkénka a odkládací plochy na maso by měly být jiné než ty, které budeme používat na zeleninu či například sýry.
Grilování a bakterie
Bakteriální nákazy mohou být dalším nebezpečím spojeným s naší tak oblíbenou letní grilovačkou. Dochází k nim vlivem nedostatečné hygieny při grilování, ale především při nedostatečné tepelné úpravě masa, nebo i díky tomu, že se maso ještě před přípravou začne kazit, třeba když jej necháme stát delší dobu venku (mimo chladicí prostor). I maso naložené v marinádě by mělo zůstat v bezpečí lednice a určitě by nemělo zůstat nepřikryto. Marinádu připravujeme vždy čerstvou, není vhodné její opakované použití. Teplé letní počasí a všudypřítomný hmyz nám mohou svým působením tuto letní kratochvíli znepříjemnit případnými nevolnostmi a průjmy. Hlavní zásadou pro bezpečné a zdravé grilování bez neblahých následků tak zůstává uchovávání všech potravin v chladu, dokud nedojde k jejich úpravě na grilu. Dále pak dostatek všech pomůcek a náčiní pro různé druhy potravin a především trpělivost, která se vyplatí, chceme-li si vychutnat dobře a dostatečně připravené maso na grilu.
Časté zdravotní problémy dětí a na dětských letních táborech
Autor: Veronika Tůmová