Velikonoce tradičně, přesto zdravě: Prožijte je jako dny jarní očisty!
Přestože zima se ještě nevzdává a počasí je značně proměnlivé, jaro už klepe na dveře, a tak tu máme ideální dobu pro jarní očistu, tedy celkovou detoxikaci. Namítáte, že je těžké aplikovat jarní očistu v období Velikonoc? Vůbec ne, zkusme letos pojmout Velikonoce odlehčeně, aniž bychom se vzdali tradic. Jde to!
Žijeme sice v moderní době plné technologií, přesto je ale naším přirozeným prostředím stále příroda. Jsme její součástí, žijeme pod jejími vlivy. A jak se s jarem příroda probouzí, i my potřebujeme po dlouhé zimě nastartovat svůj metabolismus. Spolu s přírodou, která bude brzy rašit všude kolem, i my potřebujeme obnovit, posílit a revitalizovat svou energii.
Pohyb venku a zdravá strava – pomozte játrům s očistou!
Energii nejvíce načerpáme pobytem venku, ale také zdravou stravou. Jarní jídelníček by měl být odlehčenější, s větším podílem zeleniny a vlákniny. Lidské tělo přes zimu ukládá energii z potravy do zásob, na jaře už však dochází spíš k pročišťování. Játra mají v této době za úkol zbavit se všech přebytků a škodlivin. A právě proto, že končí doba útlumu a jejich aktivita je na začátku jara o dost zvýšená, je dobré zaměřit jídelníček na povzbuzení jejich činnosti. Jarní očista údajně dokáže posílit játra natolik, že nám pak celý rok budou výborně fungovat. Jejich detoxikační výkon a regenerační schopnosti jsou potvrzeny i vědeckým výzkumem. Nebylo by proto nanejvýš rozumné si tyto důležité orgány chránit?
Odlehčený velikonoční jídelníček
Jsme sice zvyklí oslavovat veškeré naše svátky jídlem, přesto, ač to možná ani nevíte, Velikonoce přímo vybízejí ke střídmosti a zdravějším a odlehčeným pokrmům. Víte třeba, že na Velký pátek bychom neměli jíst maso? Co třeba zkusit bramborové placky s trochou špaldové mouky a řádnou hrstí petrželky? Na Zelenou středu se zase sluší začlenit do jídla něco zeleného, například špenát, kapustu, bylinky a podobně. Během Velikonoc pak můžete zkusit celou řadu výborných jarních pomazánek, které budou nejlepší např. s výhonky řeřichy, rukoly, mungo nebo ředkviček. I tradiční pokrmy, jako je beránek nebo velikonoční nádivka můžete letos připravit v lehčí a zdravější variantě. Zkuste například bezlepkového beránka ze směsi s přísadou vlákniny a nezapomeňte nahrazovat bílý cukr zdravější alternativou, např. medem, javorovým sirupem, třtinovým cukrem apod. Prospějete tak svému zažívání a Velikonoce tak nemusí být jen dalším obdobím přibývání na váze!
Jarní očista pomocí bylinek
Co by to bylo za jarní očistu bez prvních, zelených a jarní energií nabitých bylinek! Právě jarní léčivé byliny a mladé výhonky rostlin vynikají mocnými očistnými účinky, které navíc významně podporují činnost zmíněných jater. K jarním bylinám, jejichž sílu bychom rozhodně neměli opomenout využít, patří například: kopřivy, sedmikrásky chudobky, mladé pampelišky, podběl, prvosenka jarní, petrželka, medvědí česnek, vojtěška, ostropestřec mariánský apod.
Jaro a léto: Jak ovlivňují naše zdraví a psychiku?
Chcete zhubnout? Zapomeňte na jednorázové diety
Autor: Veronika Tůmová