Vánoce bez lepku - jde to?
Na Vánoce se těšíme všichni, ať už jsme zdraví, nebo nás občas chytá žlučník, dokonce i když jsme diabetici nebo celiaci. Právě pro ty jsou přípravy na Vánoce v určitém směru náročnější. Všichni však chceme jediné - užít si je v pohodě, s rodinou, přitom si taky pochutnat!
Celiakie, tedy alergie na lepek, znamená výrazné omezení a změnu pro život, ale musí být vánoční svátky celiaků skutečně tak jiné ve srovnání s těmi, které prožívají lidé bez potravinového omezení? Je pro ně nutné si všechny ty vánoční dobroty odepřít, nebo existují přijatelné alternativy?
Vánoce u celiaka - nemusí chybět cukroví, vánočka ani kapr!
Vánoce celiaka nemusí být na první pohled ani na první ochutnání vůbec nijak rozdílné od těch našich. Na vánočním stole nechybí linecké cukroví, ořechové pracny, ani vanilkové rohlíčky či kokosky. Dokonce ani kapr chybět nebude, proč by také měl? Stačí obalit ho například v kukuřičné strouhance, bramborový salát pak může být i v dietnější a lehčí verzi, kterých je také na výběr. Klasickou rybí polévku pak mohou celiaci zahustit třeba kukuřičnou jíškou, rozmixovanou rýží i zeleninou.
Lepek - klady, zápory a příznaky intolerance
Příprava bezlepkového vánočního pečiva - chce to zručnost a trpělivost, ale rozdíl nakonec nepoznáte!
Dieta, i když v důsledku zdravotních potíží a tudíž nařízená, nezbytná a jistě zprvu nepříjemná, může být i dobrou příležitostí k osvojení si zdravé životosprávy, a to pro ostatní členy rodiny. I jejich život a jídelníček je totiž obvykle silně ovlivněn změnami v životě a jídle celiaka, kterého mají v rodině. Při vánočním pečení můžeme začít tím, že běžnou pšeničnou mouku nahradíme moukou špaldovou. Své pečivo tak obohatíte o vitaminy, minerální látky i vlákninu, a navíc získá jedinečnou oříškovou chuť, kterou si zamilujete. Například bezlepková kvasová vánočka sice vyžaduje mnohem více času na přípravu, déle kyne a má i kratší trvanlivost, to všechno ale stojí celiakovi za to, aby mu tahle vánoční dobrota byla dopřána. Přitom existuje i celá řada přirozeně bezlepkových druhů cukroví, jako jsou například nepečené kokosové kuličky, sněhové pusinky, nebo všemi oblíbená vosí hnízda, s bezlepkovými piškoty. Za vyložený zázrak mezi bezlepkovými surovinami se považuje například kokosová, mandlová nebo quinoová mouka.
Quinoa - bezlepková výživová bomba!
Co si musí celiaci na Vánoce odepřít?
Snad každý současný celiak vám řekne, že v dnešní době už nic. Bezlepková dieta patří sice bezesporu k těm nejpřísnějším a nutnost naprostého vyloučení obilovin, stejně jako výrobků z nich, je pro celiaky doživotní. Výrobců zaměřených na osoby s tímto potravinovým omezením však přibývá a tak se i znatelně rozšiřuje nabídka produktů bez lepku. Dnes už dokonce není problém sehnat bezlepkovou vinnou klobásu, která jistě také patří v mnoha domácnostech na sváteční stůl.
Celiaci mají pevnou vůli a jsou ke svému zdraví zodpovědní, a to i o Vánocích!
Celiaci patří dle odborníků k nejzodpovědnějším, pokud jde o dodržování pravidel jejich diety. A přitom zdaleka nejde jen o sladkosti a pečivo! Stopy lepku nenajdeme jen v moučných jídlech, ale téměř ve všech potravinách, například i v kečupech, nebo v salámu. Na rozdíl od lidí s naordinovanou redukční dietou, dietou při onemocnění žlučníku, slinivky břišní či při cukrovce, kteří se obvykle neudrží a po svátcích jsou tak častými návštěvníky v ordinacích lékařů, celiaci vydrží nehřešit i o Vánocích. Jak praví odborníci, je nutné si především uvědomit, že Vánoce nejsou jen o jídle, což se týká samozřejmě i lidí zdravých.
Bezlepková dieta - co obsahuje?
Zdroj: Vitalia.cz, Ona.idnes.cz, Hobby.idnes.cz, Tyden.cz
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová