Ubraňte se nemocem: Klíčem pro silnou imunitu je zdravá strava
Hlavním důvodem, proč náš imunitní systém strádá, je špatná skladba jídelníčku. Imunita totiž sídlí ve střevech, proto je velmi důležité o ně pečovat. Velice záleží na tom, co a kdy jíte, ale i pijete. A pokud jste zvyklí na vysoce průmyslově zpracované potraviny, přemíru cukru, bílé mouky, a naopak třeba vláknina se na vašem talíři objevuje jen zřídka, je jasné, že váš střevní mikrobiom (a tedy i imunita) není v kondici. Špatný stav imunity dává tělo najevo například únavou, špatnou náladou nebo častými nemocemi. Časté užívání antibiotik pak způsobuje jen další oslabení imunity. Co byste měli zařadit do jídelníčku, chcete-li zlepšit a posílit svůj imunitní systém?
Co je kvašené, to je dobré!
Kvašená neboli fermentovaná zelenina je přesně to, co vaše střeva nejvíce ocení. Díky procesu mléčného kvašení se do střev dostanou přátelské bakterie, které pomohou vyladit vaši imunitu. Pozor, nejedná se však o sterilovanou zeleninu. Správnou volbou tak může být kysané zelí, pickles nebo kimči. Nemusíte se však těmito potravinami přejídat. Bohatě vám postačí lžíce k hlavnímu chodu. Kromě prospěšných bakterií vám fermentované potraviny dodají také pořádnou dávku cenných vitamínů (A, C nebo B komplexu) a minerálů (například železo). Nemusí se ale jednat jen o zeleninu. Kvašením prošly také mléčné výrobky jako jsou jogurty, kefíry či acidofilní mléka. A pokud máte rádi kváskové pečivo, pak i to obsahuje cenné látky vzniklé fermentací.
Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo prospěšné?
Masové a zeleninové vývary
Ne nadarmo se vývarům říká elixír zdraví. Už naše babičky a prababičky vývarem léčily různé zdravotní neduhy. Jedná se totiž o skutečnou živinovou bombu. Vývarem si zajistíte koncentrovanou dávku všech potřebných látek, které jsou navíc dobře vstřebatelné, tím tělo rychle a snadno vyživí. Pokud tedy máte doma kuřecí skelet nebo hovězí kosti, nevyhazujte je a udělejte vývar. Můžete ho také zamrazit do zásoby. Rychleji připravené jsou zeleninové vývary. Stačí jen smíchat různé druhy zeleniny, například odkrojky při vaření, slupky nebo košťály. Zkrátka hoďte do hrnce jakoukoliv zeleninu, která už není tak ve formě a na jiné pokrmy se již nehodí. A máte-li rádi houby, přihoďte je do polévky nebo si rovnou připravte polévku z hlívy ústřičné. Ta vaši imunitu pořádně nakopne.
Vláknina
Neustále zmiňovaná důležitá součást zdravých střev, tedy i fungující imunity. Přesto má většina lidí vlákniny ve stravě žalostný nedostatek. Dnes přitom není těžké do sebe dostat odpovídající množství. To, že vlákninu obsahuje zejména ovoce a zelenina, není jistě novinkou. Vlákninu však najdete i v mnoha jiných potravinách. Například celozrnné výrobky nebo luštěniny jsou opravdu bohatým zdrojem. Zkuste tedy občas vyměnit klasickou přílohu za pohanku, jáhly, quinou nebo celozrnnou rýži. Místo klasické pšenice volte špaldu, žito či oves. Z těchto obilovin si můžete připravit domácí pečivo, kaše nebo je přidat do polévek. Nejlépe dvakrát týdně si pak dopřejte luštěniny, například v podobě čočkového salátu, cizrnové pomazánky nebo polévky z fazolí.
Mějte po ruce zdravá dochucovadla!
Chcete-li mít silnou imunitu a zdravá střeva, vsaďte na dochucovadla, která pravidelně zařazujte do svých pokrmů. Používejte kurkumu (čerstvou nebo sušenou) při přípravě masových směsí a polévek. Denně si přidejte do čaje lžičku kvalitního medu. Mějte v lednici čerstvý kořen zázvoru a občas si uvařte silný zázvorový čaj. Sušený zázvor pak můžete také používat do různých pikantních pokrmů. A nezapomínejte na česnek. Ideální je konzumace v čerstvém stavu, pak nemají viry ani bakterie šanci. Můžete si potřít pečivo česnekem, vyrobit si pomazánku nebo si připravit voňavou česnečku.
Zařazujte pravidelně do svého jídelníčku tyto potraviny a vaše tělo vám poděkuje. S těmito pomocníky máte postaráno o zdravá střeva a silnou imunitu.
Autor: Veronika Matoušová