Tuřín - zelenina vhodná při redukční dietě
Tuřín je roky opomíjená kořenová zelenina napěchovaná vitamíny. Je to na pěstování nenáročná brukvovitá rostlina, jejím dalším pozitivem je absolutní mrazuvzdornost. Důvodů, proč byla roky odstrkovaná do pozadí, může být spousta. Kdysi byl tuřín jednou z hlavních potravin všech vrstev obyvatelstva.
Fakt, že za války (vzhledem k nenáročnosti pěstování a zároveň i výživové hodnotě) byl tuřín častou součástí jídelníčku (v koncentračních táborech často i jedinou), může být také jednou z příčin jeho úpadku až opovržení. V poslední době se však tuřín stále častěji objevuje v našich obchodech a sledujeme o něj zvýšený zájem ze strany zákazníků.
Jíte tuřín? Děláte dobře!
Tuřín obsahuje vlákninu, bílkoviny, tuky, vitamín C, karoten a vápník. Jeho lahodná chuť se podobá kedlubnám. Konzumovat ho můžeme syrový, a to většinou nastrouhaný a použitý jako základ zeleninového salátu. Dobře chutná i vařený a restovaný, podává se jako příloha místo klasických brambor. Tuřín je také vhodnou zeleninou při redukční dietě.
Léčivé účinky tuřínu
Kromě výborné chuti lze tuřín konzumovat i pro jeho léčivé účinky. Působí proti různým kožním onemocněním, čistí krev, má léčivé účinky na zažívací trakt, zvyšuje peristaltiku střev. Doporučuje se dokonce i jako potravinový doplněk při osteoporóze a zlomeninách.
Recepty s tuřínem
A zde je pár tipů, jak šikovně zařadit tuřín do našeho jídelníčku:
Foto: Pixabay.com
Autor: Jitka Suchánková