zdroj: Shutterstock.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Tradiční bramborový salát je nuda? Zkuste ho odlehčit a dodat mu novou chuť i vůni!

Veronika Matoušová
13.12.2020

Pod pojmem bramborový salát si asi každý z nás představí hromadu nakrájených brambor, kořenové zeleniny, vajec, kyselých okurek a majonézy. A hlavně se většině z nás vybaví Vánoce a štědrovečerní večeře. Jen málokdo si dokáže bez této pochoutky tyto svátky představit. Je jasné, že se jedná o vánoční tradici, na kterou se každý těší a užívá si také tradici přípravy osvědčených receptů. Přesto si říkáte, že by to letos chtělo změnu? Nebo zkrátka chcete připravit lehčí a trochu zdravější variantu bramborového salátu? Ať je důvod jakýkoliv, právě pro vás tu máme pár tipů, jak tento klasický štědrovečerní pokrm pozměnit.

Jak vznikl bramborový salát

Nejprve trochu historie. Dle dostupných informací vedou stopy vzniku bramborového salátu do počátku 20. století k jednomu francouzskému kuchtíkovi. Od něj se poté až v průběhu první poloviny 20. století tento salát dostal do povědomí také českých kuchařů a hospodyněk. A už tenkrát bramborový salát obsahoval sice také kořenovou zeleninu, ale ta jaksi zanikla v množství majonézy. A tento trend vydržel až dodnes.

Mínusy tradičního bramborového salátu

Čím více je majonézy v salátu, tím je samotný pokrm kaloričtější. A hlavně se stává poměrně nezdravou a hutnou přílohou. Pojem salát tak už skoro nedává smysl. Navíc někteří mají ve zvyku přidávat do bramborového salátu také nějakou levnou uzeninu, tím pokrm posunou ještě o kousek blíže k nezdravým jídlům. V kombinaci s cibulí, kyselými okurkami, hráškem a vařených vajec získáváme také velmi sytý pokrm náročný na trávení. Jak se tomu vyvarovat, abyste u stromečku při rozbalování dárků jen ztěžka nefuněli?

 Med a česnek - zaručená pomoc, která uleví od přejedení

Zkuste vylepšit jednotlivé ingredience!

Dnešní doba naštěstí přeje lehkým obměnám nebo alternativám tradičních svátečních pokrmů. Poslední roky se stává čím dál častěji, že je v rodině zvykem dát si na Štědrý večer místo smaženého kapra třeba lososa, tresku či kuřecí maso připravené na přírodně. Ale pokud se nehodláte vzdát kapra či kuřecího řízku v trojobalu, můžete odlehčit alespoň bramborový salát. Místo majonézy zkuste přidat jogurt (případně ho smíchejte jen s trochou majonézy). Vynechte uzeninu, ta do salátu rozhodně nepatří. Místo klasického octa použijte jablečný. Obměnit můžete také zeleninu. Do bramborového salátu se skvěle hodí také jarní cibulka, ředkvičky, pórek nebo paprika. Kyselé okurky můžete vyměnit za naloženou cuketu ve sladkokyselém nálevu. A pokud byste nechtěli použít ani majonézu, ale ani jogurt, i tak to může být dobrota. Můžete si vyrobit zálivku pouze z olivového oleje, jablečného octa a hořčice. K ochucení použijte jen sůl a pepř, popřípadě můžete přidat trochu medu nebo čerstvých bylinek.

Tipy na lehčí varianty bramborového salátu

Slyšeli jste už někdy o vídeňském bramborovém salátu? Pokud ne, tak ho určitě vyzkoušejte. Příprava není o nic náročnější než klasická varianta, ale ta vídeňská je o poznání lehčí a zdravější. Brambory a vařená vejce zůstávají, k tomu přidáte červenou cibuli a následně to nejdůležitější, zálivku. Na tu potřebujete silný hovězí vývar s pár kapkami oleje a k tomu estragonový ocet. Salát se dochucuje už jen mořskou solí a čerstvě mletým pepřem. Pamatujte jen na to, že zálivku byste měli do salátu přidávat ještě když jsou brambory teplé, aby vývar dobře nasály. Vídeňský salát můžete také různě obměnit tak, jak to dělají v Rakousku. Přidat můžete kyselé okurky, ředkvičky a také bylinky jako je pažitka či petrželka, případně výrazný kopr. Dodáte tak salátu úplně nový rozměr chuti a vůně.

Další možností je ještě trochu více odběhnout od tradiční varianty bramborového salátu. Zkuste lehký salát s čerstvými bylinkami a černými olivami. Kromě vařených brambor potřebujete na tuto verzi salátu ještě nakrájenou cuketu, čerstvý rozmarýn a prolisovaný česnek. Vše dochuťte olivovým olejem, balsamikovým octem, solí a pepřem. S tímto netradičním bramborovým salátem rozhodně uděláte pro své zdraví víc než dost. Olivy jsou totiž významným zdrojem vitamínů a nenasycených mastných kyselin, vlákniny i antioxidantů. Rozmarýn pak společně s česnekem dodá tomuto salátu naprosto jedinečnou aromatickou chuť. Na této verzi bramborového salátu si zkrátka pochutná každý, nejen milovník řecké a italské kuchyně.

Ačkoliv je zvykem, že bramborový salát patří především na štědrovečerní stůl, můžete si ho připravit kdykoliv během roku. Tyto lehké varianty jsou vhodné i v letních měsících, navíc jsou rychle hotové a nezatíží trávení. S těmito variantami se nemusíte bát ani o svou figuru. Ať už si ale na Vánoce dopřejete jakoukoliv verzi bramborového salátu, užijte si slavnostní večeři bez výčitek a s chutí.

Brambory a batáty: Proč je častěji zařadit do jídelníčku?

Autor: Veronika Matoušová

Vánoce v roce pandemie - v čem budou jiné?
Med a česnek: Zaručená pomoc, která uleví od přejedení

Další články

Domácí pečený čaj: Zahřeje a provoní zimní večery
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Domácí pečený čaj: Zahřeje a provoní zimní večery

29.11.2020

Přichází čas dlouhých zimních večerů a potřeba se často pořádně zahřát. A po čem jiném sáhnout než po dobrém čaji? Kromě kupovaných čajových pytlíků a sypaných čajů se v oblíbenost ...