zdroj: pixabay.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

SZPI odhalila nezodpovědnost stravovacích zařízení - špatné označování alergenů v potravinách!

Veronika Tůmová
15.10.2015

Povinné označování alergenů v potravinách vyvolává rozporuplné reakce. Někdo to považuje za zbytečnost, jiným však naopak přijde vhod. Státní zemědělská a potravinářská inspekce uskutečnila kontrolní akci, která měla ověřit zodpovědný přístup provozovatelů podniků společného stravování k této označovací povinnosti. Z výsledků kontroly však inspektoři SZPI velkou radost neměli.

Kontrolní akce SZPI probíhala během letošních letních prázdnin, kdy inspektoři uskutečnili 114 kontrol v provozovnách typu: pivnice, restaurace, vinárny, cukrárny, rychlé občerstvení, čerpací stanice, jídelny, menzy apod.

Povinnost o poskytování informací o alergenních složkách

Povinnost provozovatelů potravinářských podniků o označování alergenních látek existuje už od roku 2003, až do vydání nařízení EU v roce 2011 se však vztahovala pouze na balené potraviny. Toto nařízení rozšířilo povinnost označování alergenů i na nebalené potraviny a počátkem tohoto roku vstoupil v platnost zákon o povinnosti poskytování informací konečnému spotřebiteli o alergenních složkách v hotových pokrmech. Provozovatel tak má povinnost informovat spotřebitele o alergenech a produktech, které byly použity při výrobě pokrmu a jsou v něm stále přítomny, i když v pozměněné formě.

Nejrizikovější alergeny s nutností označení

Tato informační povinnost se vztahuje na těchto 14 nejrizikovějších skupin alergenů:

  • obiloviny obsahující lepek
  • korýši
  • vejce
  • ryby
  • arašídy
  • sojové boby
  • mléko
  • všechny druhy ořechů
  • celer
  • hořčice
  • sezamová semínka
  • měkkýši
  • vlčí bob
  • oxid siřičitý

Co zjistila SZPI během letošní kontrolní akce?

V rámci letošní kontrolní akce bylo odebráno 55 pokrmů pro analýzu provedenou v laboratoři SZPI. Cílem bylo ověření, zda pokrmy neobsahují i jiné než deklarované alergeny a v jakém množství. Přítomnost těchto neoznačených alergenů potvrdila analýza jedenácti vzorků, tedy v každém pátém pokrmu.

Mezi nejčastější nedeklarované alergeny patřil celer, hořčice, vejce, mléčné bílkoviny a arašídy. Tyto alergeny byly v nadměrném množství objeveny např. v těchto pokrmech:

  • Koláč z lesních plodů (ml. bílkovina)
  • Italský salát (celer a hořčice)
  • Domácí malinový koláč s tvarohem a šlehačkou (vejce)
  • Rýžovo-jogurtové knedlíky s jahodovým přelivem (vejce)

Co může zapříčinit výskyt neoznačeného alergenu v pokrmu?

Výskyt nedeklarovaného alergenu v pokrmu může být přitom velmi závažný problém, neboť může způsobit spotřebiteli s alergií i vážné zdravotní komplikace. Podrobné informace o jednotlivých pokrmech s výskytem nedeklarovaného alergenu jsou průběžně zveřejňovány na portálu Potraviny na pranýři, a to v sekci Pokrmy a Cukrářské výrobky a těsta, včetně místa odběru.

Zdroj: SZPI, www.vitalia.cz

Foto: Pixabay.com

Autor: Veronika Tůmová

Školkové rýmičky, nachlazení a nemoci - dá se jim předejít?
Jak začít s prvními příkrmy

Další články

Řešení chrápání - pomůže laserová operace?
Chrápání

Řešení chrápání - pomůže laserová operace?

27.09.2015

Chrápání trápí zhruba 40 procent lidí, s věkem toto číslo ještě prudce narůstá. Svou roli hraje řada faktorů - dědičnost, nadváha, kouření, alkohol i poloha při spánku. Velmi často ...