SZPI odhalila nezodpovědnost stravovacích zařízení - špatné označování alergenů v potravinách!
Povinné označování alergenů v potravinách vyvolává rozporuplné reakce. Někdo to považuje za zbytečnost, jiným však naopak přijde vhod. Státní zemědělská a potravinářská inspekce uskutečnila kontrolní akci, která měla ověřit zodpovědný přístup provozovatelů podniků společného stravování k této označovací povinnosti. Z výsledků kontroly však inspektoři SZPI velkou radost neměli.
Kontrolní akce SZPI probíhala během letošních letních prázdnin, kdy inspektoři uskutečnili 114 kontrol v provozovnách typu: pivnice, restaurace, vinárny, cukrárny, rychlé občerstvení, čerpací stanice, jídelny, menzy apod.
Povinnost o poskytování informací o alergenních složkách
Povinnost provozovatelů potravinářských podniků o označování alergenních látek existuje už od roku 2003, až do vydání nařízení EU v roce 2011 se však vztahovala pouze na balené potraviny. Toto nařízení rozšířilo povinnost označování alergenů i na nebalené potraviny a počátkem tohoto roku vstoupil v platnost zákon o povinnosti poskytování informací konečnému spotřebiteli o alergenních složkách v hotových pokrmech. Provozovatel tak má povinnost informovat spotřebitele o alergenech a produktech, které byly použity při výrobě pokrmu a jsou v něm stále přítomny, i když v pozměněné formě.
Nejrizikovější alergeny s nutností označení
Tato informační povinnost se vztahuje na těchto 14 nejrizikovějších skupin alergenů:
- obiloviny obsahující lepek
- korýši
- vejce
- ryby
- arašídy
- sojové boby
- mléko
- všechny druhy ořechů
- celer
- hořčice
- sezamová semínka
- měkkýši
- vlčí bob
- oxid siřičitý
Co zjistila SZPI během letošní kontrolní akce?
V rámci letošní kontrolní akce bylo odebráno 55 pokrmů pro analýzu provedenou v laboratoři SZPI. Cílem bylo ověření, zda pokrmy neobsahují i jiné než deklarované alergeny a v jakém množství. Přítomnost těchto neoznačených alergenů potvrdila analýza jedenácti vzorků, tedy v každém pátém pokrmu.
Mezi nejčastější nedeklarované alergeny patřil celer, hořčice, vejce, mléčné bílkoviny a arašídy. Tyto alergeny byly v nadměrném množství objeveny např. v těchto pokrmech:
- Koláč z lesních plodů (ml. bílkovina)
- Italský salát (celer a hořčice)
- Domácí malinový koláč s tvarohem a šlehačkou (vejce)
- Rýžovo-jogurtové knedlíky s jahodovým přelivem (vejce)
Co může zapříčinit výskyt neoznačeného alergenu v pokrmu?
Výskyt nedeklarovaného alergenu v pokrmu může být přitom velmi závažný problém, neboť může způsobit spotřebiteli s alergií i vážné zdravotní komplikace. Podrobné informace o jednotlivých pokrmech s výskytem nedeklarovaného alergenu jsou průběžně zveřejňovány na portálu Potraviny na pranýři, a to v sekci Pokrmy a Cukrářské výrobky a těsta, včetně místa odběru.
Zdroj: SZPI, www.vitalia.cz
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová