Světový den zdraví o bezpečnosti potravin
Světový den zdraví vyhlásila Světová organizace zdraví (WHO - World Health Organization) při příležitosti vlastního vzniku, a to o dva roky později, tedy v roce 1950. Připomínáme si díky němu nejen to, že bychom si měli neustále zlepšovat kvalitu vlastního života, ale také snahu Světové organizace zdraví o co největší snižování nemocnosti ve světě, nejmenší úmrtnost a také o vymýcení některých chorob. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci.
Bezpečné potraviny - téma Světového dne zdraví 2015
Letošní Světový den zdraví se nese v kontextu, který se dotýká bez výjimky všech, nese téma o bezpečnosti potravin.
K nejdůležitějším bodům Světového dne zdraví 2015 patří:
- čistota a správné mytí konzumovaných potravin
- oddělení syrových a hotových potravin
- dostatečná tepelná příprava
- skladování potravin
- používání nezávadné vody a kvalitních potravin
Bezpečnost potravin je nutno zajistit ve všech krocích dlouhého řetězce - od jejich vzniku až po vlastní konzumaci. Je k tomu potřeba široká spolupráce, která se dotýká zejména odvětví zdravotního, dále zemědělství, potravinového průmyslu, převozu potravin, stravovacích zařízení, ale dokonce i samotného koncového spotřebitele.
Světová deklarace o výživě formulovala už v roce 1992 tento problém: "Přístup k nutričně vyváženým a bezpečným potravinám je základním právem každého jednotlivce." Nebezpečné potraviny mohou vést k řadě zdravotních problémů.
Co to jsou nebezpečné potraviny?
Nebezpečné potraviny obsahují škodlivé viry, bakterie, parazity a chemikálie. Známe minimálně 200 chorob, které mohou tyto potraviny zapříčinit (akutní, chronická, včetně nádorových onemocnění). Nemoci přenášené potravinami jsou příčinou smrti ve více než 2 milionech případů nakažených v celém světě. Je to zanedbatelné číslo, nebo naopak alarmující?
Zkuste se zajímat o bezpečnost potravin
Podle průzkumu z roku 2012 jsou čísla o sledovanosti bezpečných a nebezpečných potravin následující:
Foto: Pixabay.com
Autor: Jitka Suchánková