Správné skladování potravin - co kam patří?
Aby si potraviny uchovaly svou nutriční hodnotu co nejdéle, musíme věnovat pozornost správnému způsobu jejich uchovávání. Nežádoucí změny v potravinách mohou nastat důsledkem působení nejrůznějších vnějších vlivů - působením tepla, vlhka, světla, kyslíku, ale i díky nežádoucímu růstu mikroorganismů a plísní.
K dalším negativním vlivům patří mechanické poškození, např. nevědomé protržení obalu, proražení plechovky apod. Kvalitním uchováváním potravin se rozumí také skladování ve vhodných nádobách a v obalech nijak neporušených.
Uchovávání potravin v chladničce
Uchovávání potravin v chladničce má svůj systém, který bychom měli dodržovat. Nejvýš ukládáme masné výrobky, uzeniny a polotovary, do středu např. zbytky hotových jídel, moučníky a mléčné výrobky, ale také otevřené plechovky a kelímky s označením "po otevření uchovat v chladu". Nejníže můžeme krátkodobě skladovat syrové maso a ryby, v odděleném boxu pak ovoce a zeleninu. Ve dveřích chladničky můžeme skladovat vejce, hořčici, máslo, nápoje či víno. Chladničku nepřeplňujeme, jinak snižujeme její účinnost nedostatkem cirkulace vzduchu a nadměrnou tvorbou ledu. Ten musí být v pravidelných intervalech odstraňován, nejlépe octovou vodou, která také pomůže odstranit nežádoucí pachy.
Skladování potravin - co nepatří do mrazničky?
K zamrazení nejsou určené již jednou rozmražené potraviny, dále pak potraviny bez obalu či takové, které po předchozím tepelném opracování řádně nevychladly. Ani ve zmrazeném stavu bychom rozhodně neměli uchovávat potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti.
Kde skladovat ovoce a zeleninu?
Ovoce a zeleninu nejčastěji skladujeme v chladu a temnu, ve spíži nebo sklepních prostorách či také v chladničce. Při skladování v lískách je nutné je pravidelně kontrolovat a odstranit všechny shnilé plody, i ty s náznakem hniloby. Pokud ovoce potřebuje dozrát, skladujeme je při pokojové teplotě, nikoliv v lednici. Mimo chladicí prostory zpravidla uchováváme také exotické druhy ovoce.
Čemu se vyhnout při skladování potravin
- nedělat zbytečně velké zásoby, kupovat jen to, co hodláme v nejbližší době zpracovat a zkonzumovat
- neuchovávat potraviny s prošlým datem spotřeby
- nestavět nově koupené potraviny do přihrádek před starší produkty
- neuchovávat potraviny v poškozených obalech
- nekupovat již prošlé výrobky
- dodržovat podmínky uchovávání stanovené výrobcem
Zdroj: HACCP,EUFIC
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová