Silvestrovská oslava bez kocoviny - jak kombinovat alkohol s jídlem?
Jak kombinovat alkohol s jídlem, abychom se vyvarovali nepříjemné kocoviny? Ať už jste pivaři, vinaři, nebo dáváte přednost míchaným koktejlům, každému z vás jistě přijde pár rad vhod. Vstup do nového roku bude díky tomu bez nepříjemných následků.
Když rádi popíjíte víno
Pokud máte rádi víno, platí při kombinaci s jídlem jednoduché pravidlo. K lehkým vínům podáváme lehká a nepříliš tučná jídla, těžká vína snesou i těžší pokrmy. Na každou sklenku vína se vyplatí vypít dvě sklenky vody. Voda zpomaluje vstřebávání alkoholu a hasí žízeň, kterou alkohol vyvolává. Největším prohřeškem při pití vína je prokládání s tvrdým alkoholem, dát si pár panáčků si dobře rozmyslete, ráno by bylo kruté. Půlnoční přípitek v podobě šampańského zakázán není, víno a šampaňské si navzájem nevadí.
Když pijete pivo
Pití piva má jednu výhodu - díky hořké chuti snese žaludek mnohem mastnější hlavní chody i chuťovky, takže si můžete dopřát i tučné maso, uzeniny apod. Aby pití piva nebylo tak stereotypní, vyzkoušejte za večer více druhů. Pivo obsahuje nejméně alkoholu ze všech alkoholických nápojů a většina lidí ho i ve větším množství dobře snáší. Půlnoční šampaňské si dopřejte jen symbolicky, dvojí bublinky si spolu příliš nerozumí.
Když dáváte přednost míchaným koktejlům
Pití koktejlů je nejvíce ošemetné. Držte se raději pouze jednoho druhu míchaného nápoje, jinak bude ráno opravdu krušné. Popíjení důkladně prokládejte vodou, koktejly značně dehydrují. Jídlo si dopřávejte jen málo, a to spíše lehčí pokrmy, ovocné jednohubky apod. Přípitek v podobě šampaňského raději zcela vynechte. V nejlepším případě si však míchané nápoje raději odpusťte, protože příměsi, které obsahují, zhoršují stav kocoviny.
Proč pití alkoholu prokládat jídlem
Prokládat alkohol jídlem je důležité, ale také zase všeho s mírou, abychom si nepřivodili žaludeční potíže a zánět slinivky břišní. A proč konzumaci alkoholu prokládat jídlem? S jídlem se totiž alkohol vstřebává do krve pomaleji. Rychlost vstřebávání snižují hlavně potraviny s vysokým obsahem bílkovin, například sýr a maso.
Foto: Pixabay.com
Autor: Michaela Chylková