Raw vánoční cukroví - bez cukru, mouky a pečení
Raw cukroví se zdá být hitem nejen letošního roku. Co tedy pro jednou zapomenout na staré osvědčené přísady a zkusit typické ingredience pro raw cukroví, tedy například sušené ovoce, oříšky, semínka nebo raw čokoládu?
Raw cukroví je zdravější než to klasické, ale přitom o nic míň chutnější. Zmínit lze i taková pozitiva, že při jeho přípravě ušetříte za energii, protože se nepeče. Nepečené cukroví je přitom velice vděčné a oblíbené, protože je rychlé, jednoduché a rozhodně toho nebudete potřebovat moc.
Co je to raw strava a proč ji vyzkoušet?
Raw znamená syrová nebo také živá strava. Suroviny, které se pro přípravu raw stravy používají, nesmějí projít tepelnou úpravou nad 42 °C. Pro přípravu vánočního raw cukroví tak jednoduše využijete všechny druhy oříšků a semínek, ale také třeba sušené ovoce. Naopak nebudete potřebovat žádný cukr nebo mléko. Směle se tedy zkuste vrhnout do tohoto experimentu, se kterým můžete začít slavit každoroční úspěchy. Potřebovat budete kuchyňský robot nebo mixér a sušičku ovoce, případně troubu, která se dá nastavit na 45 stupňů Celsia a méně.
Raw cukroví pro zdravější Vánoce
Do raw cukroví můžete bez obav přidat také koření, jako je zázvor, vanilka, skořice či vonné bylinky, třeba mátu. Pokud máte vyšší hladinu cholesterolu, určitě vám také přijde vhod, že raw verze vánočního cukroví neobsahuje cholesterol jako verze klasická. Navíc v něm najdete vitamin C, cenné enzymy a minerální látky obsažené v oříšcích a sušeném ovoci. Díky těmto použitým surovinám je raw cukroví o poznání sytější a hutnější než to tradiční, takže se dá také předpokládat, že těchto lákavých laskomin sníte mnohem méně než obvykle.
Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálé chuti na sladké
Raw čokoláda aneb nová a neobvyklá chuť nepraženého kakaa
Je všeobecně známo, že ačkoliv na čokoládu mnozí nedají dopustit, není to právě zdravá záležitost. Klasická čokoláda, která se vyrábí z praženého kakaa obsahuje spoustu cukru, nezdravých tuků a aditiv, proto skutečně zdravá není. Můžeme však zkusit daleko zdravější alternativu a možná jí dokonce přijdeme na chuť. Slyšeli jste už někdy o raw čokoládě? Pokud ne, je na čase ji ochutnat. Pokud totiž sáhneme po čokoládových bonbónech vyrobených z nepraženého kakaa, pravého kakaového másla a zdravých sladidel, potěšíme své chuťové buňky, přitom nezhřešíme v neprospěch svého těla. Raw čokoláda má jinou konzistenci, nejsou v ní použity emulgátory ani sušené mléko či cukr. Na její doslazení se používá kokosový cukr, prášek lucuma, agávový nebo jiný sirup nebo také rozemleté moruše. Cukry se v čokoládě neroztaví dokonale, jelikož se nezahřívá na více než 42 stupňů. Při ochutnání tak neucítíte typickou sametovou jemnost, ale lehkou strukturu, což vůbec nemusí být nepříjemná změna.
Tipy na lahodné raw cukroví
Pokud jste si oblíbili nepečené vánoční cukroví a patří tak již neodmyslitelně k vaší domácí předvánoční tvorbě, pak vyzkoušet raw cukroví bude jistě zajímavou výzvou. Jak už bylo řečeno, není třeba se přitom bát složitých receptů ani shánění nedostupných přísad. Pokud bychom měli jmenovat některé z jednoduchých a lahodných raw receptů na vánoční cukrovinky, jistě bychom na tento seznam zařadili například čokoládové kuličky s datlemi, košíčky z mandlovo-kokosového těsta, kávovou roládu nebo pomerančové kuličky s chia semínky. Dobrou chuť!
Čím nahradit cukr? Jsou sirupy skutečně tak zdravé?
Autor: Veronika Tůmová