Pšenice dvouzrnka - zapomenutá obilnina slaví návrat do našich kuchyní
Pšenice dvouzrnka patří k nejstarším druhům pšenice, zrodila se na území dnešního Iráku. Ve starém Egyptě z ní dokonce pekli chléb a vařili pivo. Ačkoliv byla tato odrůda dlouho poněkud přehlížena díky rozmachu pšenice seté, dnes se opět těší velké oblibě a díky ekologickému zemědělství se vrací také do české kuchyně.
Je jistě zajímavé, že i přes svůj velký význam nebyla pšenice dvouzrnka nikdy šlechtěna. Dvouzrnková mouka patří z nutričního hlediska spolu s pohankovou moukou mezi nejkvalitnější, vyniká hlavně vysokým obsahem bílkovin, je zdrojem důležitých minerálů a zejména zinku.
Pšenice dvouzrnka - nutriční hodnoty
Pšenice dvouzrnka je považována za archaickou obilninu, její původ sahá i do oblastí dnešní Palestiny, Sýrie či Jordánu. Obsahuje nezanedbatelné množství vápníku, fosforu a hořčíku, zahrnuje také vitamíny skupiny B, A a C. Oproti pšeničné a špaldové mouce má i vyšší obsah lysinu, který je významným pomocníkem v boji proti oparům a jiným virovým onemocněním. Pšenice dvouzrnka je lehce stravitelná a neobsahuje antinutritivní složky. Působí příznivě na trávení a má pozitivní vliv na snižování obsahu cholesterolu. Je vhodná i pro bezlepkovou dietu.
Využití dvouzrnky v kuchyni
Pšenice dvouzrnka je právem začleněna do sortimentu zdravé výživy a i vy jí můžete snadno obohatit svůj jídelníček. Je vhodná do polévek, salátů, k zapékání, hodí se pro přípravu zeleninových a masových směsí. Můžete ji použít všude tam, kde byste obvykle použili rýži. Jedinou nevýhodou dvouzrnky je, že se nehodí na přípravu kynutých těst, protože v ní obsažené bílkoviny dostatečně nenabobtnají. Může se však pro tento účel použít v kombinaci s pšeničnou moukou v poměru 1: 2. Skvěle se hodí pro přípravu domácích sušenek, pizzy, nekvašeného chleba nebo domácích těstovin.
Osení po Velikonocích nemusíte vyhazovat - prospěje vašemu zdraví
Pšenice dvouzrnka a ekologické hospodářství
Ze shrnutí současných poznatků vyplývá, že pšenice dvouzrnka je původní druh plané pšenice, který člověk pěstuje již od pradávna, dodnes v převážně horských oblastech středomoří a Indie. Díky rozmachu ekologického zemědělství získává znovu na oblibě, hodí se totiž k méně intenzivnímu pěstování, přičemž stojí za zmínku její odolnost proti různým houbovitým onemocněním a běžným chorobám pšenice. Zrno této obiloviny navíc vyžaduje speciální postup loupání, příznačný právě pro ekologický způsob hospodářství.
Ekologické zemědělství (biozemědělství) bere ohled na zásady etičtějšího přístupu vůči chovaným zvířatům, ochraně životního prostředí a udržení biodiverzity. Ekologické zemědělství prodělalo během posledních několika desítek let dramatický rozvoj. Dnes je v Evropě i v ostatním světě uznávanou alternativou k intenzivnímu zemědělství, které bylo ekologickými principy výrazně ovlivněno.
Proč je dobré upřednostňovat sezónní potraviny?
Zdroj: zeny.iprima.cz, wikipedia.org, obiloviny.heureka.cz, bio-life.cz
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová