Protikvasinková dieta
Candidózou trpí každý čtvrtý člověk. K přemnožení kvasinek přispívá časté užívání antibiotik, hormonální antikoncepce, léků proti překyselení žaludku, časté požívání alkoholu, kouření, stres, nezdravé stravování bohaté především na cukry.
Kvasinky jsou přirozenou součástí těla. Nachází se ve střevech, jícnu, krku, ústech a v pohlavním ústrojí. Pokud je vnitřní flóra organismu v rovnováze, dokáže si množství kvasinek sama regulovat. V opačném případě dochází k jejich přemnožení.
Příznaky candidózy
Poznat, že máte právě candidózu není snadné. Projevuje se velmi různorodě a spolehlivě ji potvrdí až laboratorní vyšetření. Mezi její projevy patří bolesti hlavy, lupy, chronická rýma, citlivost zubů, zahlenění, povlak na jazyku, opakované záněty močového měchýře, žaludeční problémy, výtok, zánět dělohy či vaječníků, sípání, kašel, zduření uzlin, bolestivost kloubů, kožní onemocnění, chronická únava, deprese, poruchy spánky a řada dalších.
Protikvasinkovou dietu byste neměli držet za účelem zhubnutí, ani by se při správném stravování váha snížovat neměla. Při této dietě jde o změnu stravovacích návyků, které je třeba dlouhodobě dodržovat. Aby byl léčebný účinek skutečný, je potřeba kromě diety dodržovat i další zásady. Je potřeba posílit imunitní systém, obnovit přirozenou střevní mikroflóru, doplnit hladinu vitamínů a minerálů, pročistit organismus, denně vypít alespoň 2 litry čisté vody, dopřát si dostatek pohybu i odpočinku a vyhnout se stresu.
Protikvasinková dieta - co jíst?
Především je důležité omezit cukr. Ten je obsažen ve velké části potravin, a proto dodržení tohoto stravování není lehké. Je potřeba si na něj zvyknout a například objevit nové a doposud nepoznané potraviny.
Vyhnout byste se měli veškerým sladkostem a potravinám obsahující bílou mouku a cukr, sladidla nebo med, patří sem sušenky, kakao, marmeláda, kompoty, zmrzlina. Výjimečně můžeme použít javorový a rýžový sirup, melasu, ječný slad.
Ovoce při kvasinkové dietě
Povolené jsou pouze kyselejší druhy, čerstvé a v malém množství – ananas, angrešt, jahody, kyselejší jablka, citrony, kiwi, mandarinky, meruňky, rybíz, pomeranč, grapefruit, čerstvý kokos.
Nevodné jsou všechny sladké druhy - banány, hroznové víno, meloun, broskve, sladká jablka a sušené ovoce.
Zelenina při kvasinkové dietě
Mezi povolené druhy patří mrkev, okurek, rajče, salát, dýně, chřest, celer, brokolice, cibule, česnek, červená řepa, cuketa, olivy, ředkev, v malém množství brambory,
Nevhodná je nakládaná a konzervovaná zelenina, rajský protlak, kukuřice, výrobky z brambor (solamyl).
Obilné výrobky při candidóze
Mezi povolené patří celozrnné pečivo bez kvásku a kvasnic, ovesné či pšeničné vločky, suchary a kukuřičné lupínky bez cukru, jáhly, pohanka, amarant, quinoa.
Nevhodné je vše z bílé mouky a také müsli.
Luštěniny při kvasinkové dietě
Povolené luštěniny jsou fazole, hrách, čočka, cizrna, sojové výrobky.
Naopak nevhodné jsou fermentované sojové výrobky, arašídy, tempeh, tofu.
Rýže při kvasinkové dietě
Povolená je celozrnná a divoká rýže.
Konzumace bílé loupané rýže (parboiled, jasmínová) se nedoporučuje.
Těstoviny a candidóza
Povolené jsou celozrnné těstoviny.
Nevhodné jsou těstoviny z bílé a semolinové mouky.
Živočišné výrobky při kvasinkové dietě
Povolené - nízkotučný tvaroh, jogurt s živými bakteriemi, máslo, sýry typu mozarella, ricotta, lučina, cottage, vejce, ryby, krevety, mušle, maso kuřecí, krůtí, husí, skopové, jehněčí, skopové, telecí, králičí a v malém množství hovězí.
Nevhodné je mléko, mléčné výrobky, vepřové maso, uzeniny, paštiky, nasolené, konzervované ryby a maso, sušené maso.
Koření a dochucovadla
Povolená je mořská sůl, pepř, ostrá hořčice, zázvor, skořice, mořské řasy, vanilka, jablečný ocet, čerstvé bylinky.
Nevhodné jsou hodně solená a ostrá jídla, koření obsahující cukr, sušené koření, houby, glutamát sodný, ocet, sojová a worchestrová omáčka, maggi koření, majonéza, tatarská omáčka, kečup, salátový dresink.
Ořechy a semena při kvasinkové dietě
Povolené jsou mandle, lískové oříšky, para ořechy, piniové oříšky, semínka dýňová, slunečnicová, sezamová lněná, mák a čerstvý kokos.
Nevhodné jsou vlašské ořechy, pistácie a kešu ořechy.
Nápoje
Mezi povolené patří neperlivá voda, voda s citronem, bylinkový a zelený čaj, sojové neslazené mléko, mugicha (pražená náhražka kávy z celozrnného ječmene, bez sladu).
Nevhodné jsou veškeré slazené nápoje, džusy, černý čaj, káva, bezkofeinová káva a jiné její náhražky, alkoholické nápoje
Zdroj: www.candinka.wz.cz, www.slunecnyzivot.cz
Foto: Pixabay.com
Autor: Hanka Bednářová