Podzimní hřejivé byliny a koření – fenykl, zázvor a kurkuma
Podzim a zima, to je ponuré počasí, časté deště, vítr a nižší teploty. Je to pro nás zátěžové období, které prověří sílu a odolnost našeho organismu. Je to proto ideální čas pro přípravu posilujících bylin a vonných, zahřívacích koření.
Každá bylina a koření má své specifické vlastnosti a účinky, ale zahřívací byliny mají některé vlastnosti hodně společné. Právě na tyto druhy bylin bychom se měli v těchto dnech zaměřit. Některé z nich mají různé stupně prohřátí, k těm nejsilnějším patří například cayenský pepř. K dalším patří skořice, hřebíček, muškátový ořech, nové koření, kmín, kurkuma, zázvor, tymián, oregano, česnek nebo fenykl.
Prohřívání těla v chladných měsících
Podzimní hřejivá koření stimulují krevní oběh, a mohou tak naše tělo efektivně prohřát zevnitř, když máme v chladných dnech tendenci více sedět, nehýbat se, a tak potřebujeme rozproudit krev. Prospívají také trávicímu ústrojí, příznivě působí na imunitní systém a pomáhají s přetížením a léčbou dýchacích cest. Pro podzimní a zimní měsíce jsou tyto bylinky a koření velmi přínosné, ale nesmí se to s nimi přehánět. Při nadměrné konzumaci by mohly mít prohřívací byliny na tělo naopak vysušující účinky, což by mohlo vést ke špatné funkci trávení.
Fenykl – zahřeje a podpoří trávení
Sladce aromatická chuť fenyklu může pomoci se zlepšením trávení. To bývá pošramocené hlavně po letním grilování, ale vlastně kdykoliv, pokud se na vašich talířích objeví těžší, hutná jídla. Kořeněná semínka fenyklu se skvěle hodí do podzimních jídel a zeleninových směsí. Hodí se také k tučným rybám nebo k jehněčímu masu. Krátce opražená semínka fenyklu můžete skvěle využít třeba i do ovocného salátu. Fenykl má velmi vysoký obsah vlákniny a draslíku, což je důležité pro udržení krevního tlaku na správných hodnotách. Sirup z fenyklu se používá proti nachlazení a na uvolnění hlenů.
Zázvor – hřejivý všelék a blahodárný elixír
Zázvor je známý jako přírodní lék na nevolnost pro svůj uklidňující, antibakteriální a antihistaminový účinek. Působí protizánětlivě a zmírňuje alergie. Pravidelná konzumace zázvoru také zlepšuje paměť, může však působit i jako prevence proti Alzheimerově chorobě. Zázvor léčí kašel, rýmu, sucho v krku, migrénu, průjem i zácpu, záněty kloubů nebo například astma. Zázvor také zlepšuje krevní oběh a snižuje tak riziko kardiovaskulárních onemocnění. Zázvorový čaj má uklidňující vlastnosti, které pomáhají snížit hladinu stresu a napětí. To je způsobeno mimo jiné i jeho specifickou silnou vůní. Dále zmirňuje menstruační křeče a uvolňuje napětí břišních svalů.
Kurkuma chutná, hřeje i léčí
Čerstvá kurkuma se používá oloupaná a nakrájená, sekaná nebo i strouhaná. Přidává se do nakládané zeleniny i pikantních jídel. V sušené podobě se používá jako součást kari koření, kromě kurkumy je zde přítomen kajenský pepř, kmín, koriandr, pískavice a další. Léčivé účinky kurkumy se mnohonásobí právě společně s dalšími druhy koření. Kurkuma má silně barvící vlastnosti, a proto se používá i k dobarvování sýrů, omáček nebo rýže. Kurkuma má silné antioxidační účinky, podporuje činnost jater, působí protizánětlivě, podporuje krevní oběh, přispívá k duševní rovnováze aj.
Zdroj: healthline.com, bloj Jimejinak.cz
Autor: Veronika Tůmová