Po zimě do kondice? Jedině s čerstvým ovocem!
Je více než známo, že dostatečná konzumace ovoce a zeleniny je pro fungování lidského organismu nezbytná - a to pro zdraví i krásu. Některé potraviny skutečně dokážou zpomalit stárnutí a chránit nás před vnějšími vlivy okolí. A ovoce v tom hraje prim.
S ovocem do kondice podle barev
Je dokázáno, že konzumací některých potravin dokážeme mnohé ovlivnit, zpomalit stárnutí, cítit se vitálnější a mladší a vyhnout se nemocem. Ideální je denně sníst alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny, vhodné jsou rovněž šťávy a smoothie. Dnes se zaměříme na plody červené, temně rudé až uzrálé krásně dofialova.
Konzumace červených plodů ovoce
Třešně
Třešně jsou tajnou zbraní pro zeštíhlení. Vysoký obsah vitamínů a minerálů (flavonoidy, draslík, vápník a taniny) napomáhá ke zpevňování vaziv a odlučování nadbytečné vody v těle. Extrakty z třešní se často využívají jako přísada v přípravcích pro péči o tělo. Pomáhají zejména při celulitidě, redukci váhy, podporují imunitní systém a krvetvorbu.
Maliny
Velmi oblíbené letní ovoce v sobě ukrývá obrovskou antioxidační sílu. Maliny mají vysoký obsah vitamínu C a stopových prvků. Významně zvyšují obranyschopnost našeho organismu a mají protizánětlivé účinky. Navíc díky konzumaci malin vylepšíme své trávení, maliny patří k nejlepším ovocným zdrojům vlákniny.
Brusinky
Brusinky jsou bohatou zásobárnou vitamínů, antioxidantů a nenasycených mastných kyselin, také proto jsou brusinkové extrakty velmi ceněné i co se týče kosmetických produktů. Brusinky pomáhají regeneraci a obnově pleti, celkově dodávají tělu sílu a energii. Nelze opomenout jejich pozitivní účinky při léčbě infekcí a zánětu močových cest.
Rybíz
Sytě červené bobulky rybízu obsahují tzv. antokyany. Tyto rostlinné látky mají schopnost tlumit záněty, podporují regeneraci kožních buněk, omlazují a vitalizují. Rybíz je bohatý na vitamíny skupiny B, které jsou přímo žádoucí pro naši psychiku, podporu imunity a pro správně fungující cévní systém.
Zapomenout nesmíme ani na Jahody - sezóna je tady!
Konzumace fialových plodů ovoce
Hroznové víno
Bobulky modrého hroznového vína nabízí velké množství polyfenolů. Tyto sekundární rostlinné látky jsou ukryté v jádrech a slupkách vína. Polyfenoly mají za následek zpomalování stárnutí kůže a liftingový (vypínací) efekt. Pravidelnou konzumací hroznového vína tak bojujeme proti vráskám a povadlé pleti, ale také proti celulitidě.
Ostružiny
Ostružiny sice dozrávají až v pozdním létě, ale třeba v mrazáku najdete poslední zamražený sáček z loňského léta s tímto úžasným ovocem. Ostružiny jsou bohaté na vitamín C a E, pomáhají předcházet onemocnění srdce, prospěšné jsou také pro naši kůži - vyhlazují a vypínají pleť.
Švestky
Jen zdánlivě nenápadné ovoce, které se tváří, že toho nemůže moc nabídnout. Opak je pravdou. Jedním z velkých kladů švestek je obsah vitamínů skupiny B. Obsahují také vitamín H (biotin), který je nezbytný pro správnou látkovou výměnu v těle, pomáhá také pečovat o vlasy, nehty a pokožku. Švestky skvěle fungují při očistě organismu a plánované detoxikaci.
Borůvky
Drobné fialové bobulky se řadí mezi přírodní antioxidanty, působí proti stárnutí buněk, podporují tvorbu kolagenu a na pleť mají přímo báječné účinky. Stačí sníst hrst borůvek denně, nebo je přimíchat do oblíbeného smoothie.
Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!
Foto: Pixabay.com
Autor: Michaela Chylková