Pažitka: Nenápadná bylinka s cibulovou chutí
Nejmenší a nejjemněji voňavý člen rodu Allium roste planě v celé Evropě a Severní Americe. Pěstování pažitky se v Evropě začalo šířit až koncem středověku a všeobecně oblíbenou bylinkou se stala až v 19. století. Všechny části pažitky slabě voní po cibuli a mají široké využití ve studené kuchyni.
Pažitka pro posílení imunity a snížení krevního tlaku
Pažitka je bohatá na vitamíny (vitamín C, provitamín A, vitamín B2), minerální látky (vápník, draslík) a ceněná jako mnohostranná kuchyňská bylinka. Podporuje imunitu, chuť k jídlu a trávení, má protizánětlivé účinky. Při pravidelné konzumaci dokáže snižovat krevní tlak.
Pěstujeme pažitku
Tato otužilá trvalka roste v podobě trsů zelených listů, které někomu mohou připomínat trávu, květy jsou růžové až purpurové. Roste rychle a snadno na všech zahradních půdách a množí se dělením. Pažitku pro pěstování v bytě vyséváme, nebo ji kupujeme již předpěstovanou. Vždy musíme dbát na aklimatizaci a pažitku na jiné stanoviště přenášíme jen výjimečně. Tato bylinka nemá ráda výkyvy teplot a průvan. Listy by se měly řezat, nikoli vytahovat, a to nejlépe od kraje trsu. Vyplatí se vždy nechat kousek zeleného listu nad zemí, aby cibulky neztratily sílu. A pamatujte, že pažitka potřebuje hodně vláhy a světla!
Využití pažitky v kuchyni
U pažitky je důležité, aby byla křehká, nikoli povadle svěšená, proto ji po uříznutí rychle spotřebujte. Zároveň by se neměla nikdy vařit a jinak tepelně upravovat, protože rychle ztrácí chuť. Jedlá je celá rostlina, používají se stonky, listy i květy. Jemná cibulovitá vůně, křupavá textura a svěží zelený vzhled pažitky dokáže oživit spoustu pokrmů, přitom ji stačí jen nastříhat přímo z květináče či ze zahrádky, případně nasekat nožem. Skvěle se hodí do salátů, polévek a bylinkových omáček. Tradičně se pažitka podává na chlebu s máslem a také se hojně používá k přípravě studených omáček či dipů s jogurtovým či smetanovým základem. Je dobrá s avokádem, smetanovým sýrem, vaječnými pokrmy, rybami, bramborami, dobře doplní i uzeneného lososa a kořenovou zeleninu. Co se týče kombinace s ostaními bylinkami, dobře si rozumí s kerblíkem, bazalkou, petrželí, koriandrem a estragonem. A jak pažitku skladovat? Nevyplatí se ji sušit, nasekaná a zmrazená si podrží svou chuť.
Štiplavá vůně medvědího česneku láká do přírody: Proč je tak zdravý?
Alergie na česnek versus prostá nesnášenlivost: Jak je rozpoznat?
Autor: Michaela Chylková