Ořechy - zdravá alternativa mlsání
Ořechy a oříšky jsou sice součástí naší stravy, ale více je známe jako pochutiny. Pokud na ně nejsme alergičtí, můžeme je považovat za velmi zdravou alternativu mlsání. Můžeme si namíchat libovolnou kombinaci a tu s pocitem, že sice mlsáme, ale zároveň i děláme něco pro své zdraví, chroupat u televize.
Vlašský ořech
Jedná se o plod ořešáku královského, který má cenné výživové hodnoty - obsahuje zhruba 70 % tuků, ale jedná se vesměs o zdravé nenasycené mastné kyseliny (hlavně omega 3 mastnou kyselinu), dále zhruba 18 % bílkovin a jen 3 % sacharidů. Vlašské ořechy jsou bohatým energetickým zdrojem. Jako další obsahují také vitamíny E, B1 a B6, sůl, kyselinu listovou, hořčík, zinek, měď, a celkově působí pozitivně na lidskou psychiku, na pleť, pokožku i na vlasy. Pravidelná konzumace vlašských ořechů může mít kladný vliv i na případné srdeční a cévní choroby, a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a snižovat krevní tlak. Není nepodstatné, že tyto ořechy mají také antioxidační účinky a posilují střeva.
Lískový ořech
Jde o plod rozložitého keře lísky obecné. Obsahuje zhruba 60 % tuků, 20 % sacharidů a 17 % bílkovin. Používá se při výrobě čokolád a dalších pamlsků, olej lisovaný z oříšků se využívá v kosmetice a malířství.
Pistácie
Pistácie jsou plodem řečíku pistáciového, jinak zvaného pistácie pravá. Oříšky lze konzumovat čerstvé, pražené nebo jako součást různých potravin - přidávají se jak do zmrzliny, tak třeba do některých druhů salámů. Nutričně pistácie obsahují 46 % tuků, 27 % sacharidů a 21 % bílkovin.
Kešu
Ořechy kešu jsou plody stromu zvaného ledvinovník západní. Obsahují asi 44 % tuků, 33 % sacharidů a 18 % bílkovin.
Para ořechy
Para ořechy jsou semena vysokého stromu juvie ztepilé, který roste v jihoamerických deštných pralesích. Para ořech je výživný, obsahuje 70 % tuků, 15 % bílkovin a asi 7 % sacharidů, a dále pak vitamíny A, B1, B2, B3, E a D, selen, vápník, hořčík, draslík, fosfor a železo.
Burské oříšky
Jsou to plody podzemnice olejné. Obsahují významné množství resveratrolu, což je přírodní antioxidant, 32 % tuků, 19 % bílkovin a asi 17 % sacharidů.
Mandle
Plody mandloně obecné rostou v subtropech. Ve velkém množství jsou díky obsahu kyanidu jedovaté, avšak v normálním množství mají dokonce protinádorové účinky. Mandle obsahují 52 % tuků a po 20 % bílkovin a sacharidů.
Ani tento výčet ořechů není konečný, patřil by tam například ještě pekanový ořech, makadamový ořech, kokosový ořech aj. Asi mnozí ani všechny druhy neznáme. Každopádně lze oříšky pro naše zdraví jedině doporučit!
Foto: Pixabay.com
Autor: Jitka Suchánková