Olej z tresčích jater: S čím nám může zdravotně pomoci?
Olej z tresčích jater je velmi hodnotným doplňkem stravy. A jak už název vypovídá, získává se z jater tresky. Stejně jako většina jiných rybích olejů obsahuje omega-3 mastné kyseliny, vitamín A a vitamín D. A čím je pro naše tělo přínosný si řekneme v dnešním článku.
Omega-3 mastné kyseliny a jejích přínos pro zdraví
Všechny běžné dostupné oleje pocházející z ryb jsou známy vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, které si tělo nedokáže samo vytvořit. Ale k čemu jsou vlastně tyto kyseliny dobré? Kromě toho, že si umí poradit s vysokým krevním tlakem, který umí vrátit do běžných hodnot, snižují riziko vzniku onemocnění srdce a arytmie. Zlepšují krevní oběh, normalizují hladinu triglyceridů a snižují cholesterol. Podporují zdravé fungování mozku, zlepšují paměť a dle některých studií pomáhají také proti depresím a úzkostem.
Důležité vitamíny obsažené právě v oleji z tresčích jater
Tresčí játra a olej z nich jsou navíc bohaté na vitamíny rozpustné v tucích, jedny z nejdůležitějších jsou vitamíny A, D a vitamíny skupiny B. Jen jedna čajová lžička poskytuje 90 % denních požadavků na vitamín A a 113 % denních požadavků na vitamín D. Tyto vitamíny jsou silnými antioxidanty neutralizující volné radikály. Nedostatek těchto vitamínů může vést ke vzniku chronických zánětů. Vitamín D rovněž pomáhá v těle absorbovat vápník a přispívá tak ke snížení kostní ztráty související s přibývajícím věkem, taktéž eliminuje křehkost kostí u dětí. Díky obsahu vitamínů v oleji z tresčích jater se výrazně zmírňují ranní ztuhlosti a bolestivost kloubů, jsou významné pro udržování zdravých očí a kůže.
V jakých dávkách se tresčí olej užívá?
Typickou dávkou, v jakých se tresčí olej užívá, jsou 2 - 3 čajové lžičky denně v tekuté podobě, případně 2 - 3 tobolky, pokud máme po ruce tuto variantu. Na tom, ve kterou denní dobu olej užíváme, nezáleží, ale snažme se dodržovat důslednost užívání, protože výhody a zdravotní účinky se projevují až při dlouhodobějším doplňování. Olej z tresčích jater užíváme ideálně zároveň s pokrmy bohatými na tuky. Pokud se jedná o vedlejší účinky, nevyskytují se, ovšem nedoporučuje se převyšovat doporučenou denní dávku. Pozor by si měli dát samozřejmě alergici na rybí produkty a lidé, kteří užívají léky na ředění krve. Kvůli vysokému obsahu vitamínu A se nedoporučuje v těhotenství.
9 přírodních cest k léčbě deprese
Autor: Michaela Chylková