Odlehčete svůj jídelníček a zkuste jaro bez masa!
Bezmasou stravu si mnoho lidí spojuje zejména s ekologií a zodpovědným přístupem k planetě. S příchodem jara ale může být důvodů i více. Je jedno, jestli maso milujete nebo se mu snažíte celoročně vyhýbat, právě na jaře není vůbec na škodu jídelníček od masa na nějakou dobu odlehčit.
Jak všichni víme, na jaře se vše probouzí a roste. Jarní energie je vzestupná a více energie potřebuje také naše tělo. Strava by v tomto období měla být lehčí, šťavnatější a ideálně by měla obsahovat již více čerstvých surovin. Jaro je typické pro přirozenou očistu těla, při které mají důležitou roli především játra a žlučník. Tyto orgány bychom tedy neměli moc zatěžovat. I proto je vhodné s příchodem jara odlehčit jídelníček od masa. Podle kalendáře nás sice ještě nějaká doba do jara čeká, s odlehčením ale můžete začít už v následujících dnech.
Co by do jarního jídelníčku nemělo patřit
Odlehčený jídelníček by měl být chudší na příjem nasycených tuků, maso je dobré omezit nebo ideálně vynechat a zeleninu krátce blanšírovat (vyhýbat se pečení). Této přirozené potřebě odpovídá i tradice masopustu. Strava přesto nemusí být vůbec chudá. Začínají se objevovat první jarní bylinky, pak i zelenina nebo plané zelené rostliny. Co je ale vůbec nejlepší v této době, je inspirace v jídelníčcích vegetariánů nebo veganů. I taková strava může během jarní doby tělu dát všechno, co potřebuje. Jezte ale pestře a s rozmyslem.
Ketoteriánství kombinuje ketózu a vegetariánství. Jak takový jídelníček vypadá?
Hlavní jsou bílkoviny
Přestože se nechystáte na trvale bezmasou stravu, i tak je dobré hlídat si příjem všech potřebných minerálů, kvalitních bílkovin a enzymů. Když si na pár týdnů poskládáte jídelníček bez masa správně, dostane vaše tělo vše potřebné. Neměly by v něm chybět plnohodnotné obiloviny a luštěniny, kvalitní tuky, ořechy, semena, pestrá škála zeleniny (hlavně kořenové, listové a košťálové) a samozřejmě také zaměřte pozornost ke koření. To dodá pokrmům chuť a usnadní trávení. V rámci bílkovin se zaměřte na luštěniny, také mléčné výrobky, vejce, ale i tofu, semínka, ořechy nebo tempeh. Pestrost je zde důležitá, protože se snažíme nahradit maso, které obsahuje všechny esenciální mastné kyseliny, pro tělo nezbytné. Výhodná je kombinace luštěnin a obilovin v rámci jednoho jídla, třeba cizrna s rýží. Nepřehánějte to se sójovými výrobky, vybírejte si bio kvalitu a různé tofu pomazánky berte jen jako zpestření. Místo sóji více vsaďte na čočku, cizrnu, fazole apod.
Mléko i vejce do jarního jídelníčku patří, ale…
Vejce jsou sama o sobě skvělou potravinou, která dokáže skvěle zastoupit roli masa. I tak ale mohou být pro někoho příliš těžká, což s jarním odlehčením příliš neladí. Nemusíte je tedy jíst nutně denně, stačí pár vajec týdně. I v tomto případě platí, že byste si měli dopřát kvalitní kusy (bio, vejce z volného výběhu apod.). U mléčných výrobků je to o něco složitější. S těmi s příchodem jara zacházejte opatrně a už vůbec ne na úkor například luštěnin, zeleniny, ořechů nebo semínek. Proto si nedávejte více než jednu porci denně a volte především kysané výrobky, jako jsou jogurty, kefíry nebo kysaná mléka. Vhodný je i tvaroh, který je na bílkoviny bohatý a dobře zasytí. Ze sýrů pak volte raději lehčí čerstvé sýry v podobě lučiny nebo cottage a zkuste klasické kravské výrobky občas vyměnit za kozí nebo ovčí druhy.
Do jarního jídelníčku zařaďte už teď také naklíčená semínka nebo luštěniny, například mungo fazole, čočku, řeřichu nebo hrách. Z obilovin vsaďte hlavně na dlouhozrnnou rýži, oves, ječmen i kukuřici. Přidejte do stravy také více fermentovaných potravin, právě na jaře je skvělá jejich nakyslá chuť, která podporuje činnost jater. Ze zeleniny jezte kromě té zelené také více mrkve, klidně i syrové.
Nezapomeňte na dostatek mikroživin – z jakých potravin jich získáte dostatek?
I během odlehčeného jídelníčku na pár týdnů je dobré hlídat dostatek minerálů a vitamínů. Z vitamínů je důležitý B12, který obsahuje kysané zelí, kimči, miso pasta, tempeh nebo kombucha a také droždí. Neméně důležitý vitamín D pak doplňujte vejci a sýry. Z minerálů je důležité hlídat dostatek zinku, selenu, vápníku, železa nebo jódu. Skvělými zdroji jsou semínka a ořechy, celozrnné obiloviny a luštěniny. Zkuste také různé druhy rostlinných mlék. Dopřejte si pravidelně para ořechy, fazole, brokolici, květák nebo mořské řasy (třeba kombu), sušené meruňky, řepkový olej a chia semínka. Těmito potravinami hravě doplníte všechny potřebné minerály.
Přestože nám kalendář ukazuje začátek jara až v druhé polovině března, podle tradiční čínské medicíny jaro začíná už v polovině února. V takové době by sice bylo ještě brzy začínat s jarním odlehčením, ale v následujících dnech už to tělo jistě ocení a krásně se tím připraví na první teplejší dny.
Jste vegetarián nebo vegan? Nezapomeňte na doplňky stravy!
Zdroj: autor
Autor: Veronika Matoušová