Oblíbená ovocná piva - mohou skutečně škodit našemu zdraví?
Piva míchaná s limonádou, tzv. radlery, jsou oblíbeným letním nápojem už několik let a jejich konzumenty jsou převážně ženy. Ovocné pivo už zkrátka neodmyslitelně patří ke každé grilovačce, ale rádi se osvěžíme některou z jeho ovocných příchutí i u vody, na výletě a kdekoliv jinde, kde nás dostihne letní parno.
O ovocných pivech kolují nejrůznější mýty, vzniklé pravděpodobně z jedné mírně poplašné zprávy o obsahu éček v jednom z mnoha druhů. Každá taková zpráva u nás v Čechách samozřejmě ráda a rychle dorůstá obrovských rozměrů, nafukuje se a děsí. Jak je to tedy s obsahem škodlivých látek v těchto nápojích, jejichž spotřeba se během léta mnohonásobně zvyšuje?
Správné chuťové vyvážení ovocných piv, cukr a aditiva
Podle odborníků v pivovarnickém a sladařském oboru je u radlerů důležité správné vyvážení. Radler by tak měl obsahovat 50 % piva a 50 % limonády, aby byly správně vyrovnané jednotlivé složky a bylo docíleno dokonalé harmonie tří zásadních chutí - hořkosti piva a sladké až kyselé chuti ovocné limonády. Ovocným pivům se však často vyčítá nepřeberné množství škodlivých stabilizátorů a vysoká kalorická hodnota. Je tomu skutečně tak? Ano, ovocná piva obsahují aditiva neboli přídatné látky, ostatně jako mnohé další nápoje a potraviny. U ovocných piv jsou to stále častěji umělá sladidla, kterými je nahrazován běžný cukr, právě proto, aby se snížila kalorická hodnota nápoje. Odborníci poukazují na to, že pokud jde o celkový obsah aditiv, je dán především množstvím přidané ovocné limonády, která tyto látky obsahuje. Vzhledem k tomu, že jsou však v tomto případě naředěny pivem, jejich obsah je zanedbatelný.
Nápoje, které v létě zaručeně osvěží
Velké testy ovocných piv
Velké testy ovocných piv, které proběhly na mnoha internetových serverech i jinde, ukazují, že tyto oblíbené nápoje na tom zdaleka tak špatně nejsou. Díky obsahu alkoholu, i když velmi nízkému, je samozřejmě nelze tak úplně doporučit, přesto však není jejich konzumace důvod k vážnějším obavám o zdraví. Hodnocení nebezpečnosti použitých přídavných látek při výrobě ovocných piv je obvykle založeno na běžném povědomí laické veřejnosti o škodlivosti “éček“. V uvedených testech si obvykle nejlépe vedly dražší značky piv ze známějších pivovarů, ze stabilizátorů v nich byly nejčastěji uvedeny látky jako např. karubin E 410 a pektin E 440 (bezpečné, ve vodě rozpustné vlákniny, zde působící jako zahušťovadlo) a dále pak arabská guma E 414 - tato látka stabilizuje pěnu piva, která tak vydrží po nalití do sklenice déle. Při běžných dávkách nejsou známy nežádoucí účinky, nicméně u citlivých jedinců může tato látka způsobit alergickou reakci. Zmíněný pektin může ve větším množství způsobovat nadýmání a střevní potíže.
Ovocná piva - pít či nepít?
Někteří odborníci se shodují i v takovém názoru, že obsažený alkohol v ovocných pivech, ač množstvím zanedbatelný, je nebezpečnější, než celý výčet obsažených přídavných látek. Vzhledem k poměrně nízkému obsahu alkoholu představují ovocná piva rozhodně vhodnější alternativu k pivům klasickým, a to především v těchto horkých dnech. Ovocná piva sice do jisté míry obsahují tolik diskutovaná ”éčka“, ovšem pouze ta schválená a ve schváleném množství a je nutno uvést, že prozatím nebyl zjištěn žádný případ použití nepovolených látek nebo překročení zákonných limitů. Je však určitě rozumné sledovat na obalech uvedené složení a množství daných látek, zvláště pak v případě alergiků. Pokud jde o cukry a umělá sladidla, lépe na tom zřejmě bude nealkoholické pivo bez ovocné příchuti. Jak tedy platí ve všem ostatním – všeho s mírou. A na zdraví!
Kouzlo piva a jeho léčivé účinky
Zdroj: Tn.nova.cz, Vitalia.cz, Novinky.cz
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová