Nejzdravější druhy ovoce a zeleniny
Ovoce a zelenina jsou potraviny, ve kterých podle všeho najdeme nejvíc vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek pro naše zdraví. Konzumovat bychom je měli nejčastěji v syrovém, nebo jen šetrně upraveném stavu, např. vařením v páře. Pokud jde o snahu zhubnout, je často doporučováno zvýšit denní spotřebu čerstvé zeleniny, s ovocem však musíme být opatrnější.
Ovoce obsahuje poměrně velké množství přírodních cukrů, při dietě proto úplně postačí dva až tři kousky denně. Za nejméně kalorické ovoce se považují oblíbené jahody, meruňky a ananas. K těm více kalorickým patří banány a také avokádo, obsahující i velké množství tuků.
Nejzdravější druhy ovoce
Jahody
Jahody obsahují velké množství vody a vitamíny A, B, C, a E. Dále pak draslík, hořčík, zinek aj. Jsou dietní a obsahují důležité organické kyseliny. Pozor však na možný vznik alergie!
Meruňky
Jsou taktéž vhodné pro dietu a obsahují vitamíny A, B a C. Jsou antioxidační a díky obsahu thiaminu posilují nervy. Při pěstování těžko snáší nízké zimní teploty.
Hroznové víno
Obsahuje vysoké hodnoty draslíku a vitamínu C, má také vyšší výživovou hodnotu a někdy může způsobovat nadýmání.
Jablka
Jsou cenným zdrojem vitamínu C a pektinu, mají pozitivní efekt na lidský organismus. Přes snadnou dostupnost nejrůznějších druhů exotického ovoce bychom naše česká jablka neměli opomíjet.
Ostružiny
Ostružiny jsou zdrojem vitamínů B, C a K, posilují imunitu a jsou silným antioxidantem. Regenerují sliznici, obsahují karoten, fosfor, draslík, železo, hořčík i vápník.
Brusinky
Díky vysokému obsahu vitamínů A, C a K působí blahodárně při nachlazení, pro zdravé oči, proti rakovině i stárnutí. Udržují zdravý žaludek a močové cesty. Jsou hojně využívané při hubnutí a pro zvýšení mužské potence.
Nejzdravější druhy zeleniny
Brokolice
Obsahuje vitamíny A, B a C, dále pak vápník, draslík a fosfor. Je bohatá na vlákninu a působí jako antioxidant, chrání před volnými radikály i nádorovým bujením. Patří k nejzdravějším druhům zeleniny a rozhodně stojí za to si ji občas dopřát.
Špenát
Obsahuje mnoho cenných živin, fytohormony důležité pro vývoj svalů a známé železo. Dále jsou v něm zastoupeny např. vitamíny C, D, E a B, také karoten a thiamin.
Cuketa
Velmi dietní, zdravá a oblíbená zelenina. Obsahuje vitamíny A, C a E a je známá širokou škálou možností tepelné úpravy. Je původem z Itálie.
Mrkev
Každé malé dítě je přesvědčeno, že mrkev bystří náš zrak. Mrkev obsahuje karoten a tím vysoké množství vitamínu A, který je pro lidský zrak přínosný. Na dioptrické vady oka však konzumace mrkve vliv nemá. Mrkev dále obsahuje vlákninu, stopové prvky a přírodní antioxidanty.
Červená paprika
Je bohatá na vitamíny A, B, C, D a E. Její obsah vitamínu C je dokonce vyšší než v pomeranči. Dále je zdrojem mnoha důležitých minerálních látek, jako je draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a jód. Ze všech barevných odrůd je díky tomuto bohatému spektru prospěšných látek nejhodnotnější právě sytě červená paprika.
Foto: Sxc.hu
Autor: Veronika Tůmová