Nadopujte se vitamíny: Dopřejte si řeřichu!
Potřebuje malý prostor k růstu, její pěstování je nenáročné, rychlé a celkově je řeřicha skromnou bylinkou s velkými bonusy. Jak si ji doma vypěstovat a zařadit do zdravého jídelníčku?
Řeřicha zahradní (Lepidium sativum) má tmavozelené kadeřavé listy s výraznou peprnou příchutí. Je to bylinka poměrně otužilá, dává přednost chladnému a suchému stanovišti, daří se jí téměř na každé půdě. V kombinaci s hořčicí se pěstuje jako oblíbená řezaná bylinka ze semen. V této drobné rostlince se skrývá přímo nálož vitaminů a minerálů potřebných pro lidský organismus zejména v období, kdy ještě není na zahrádkách žádná úroda.
Jak si doma vypěstovat řeřichu?
Řeřicha je na pěstování zcela nenáročná. Nejdříve si nakoupíme několik sáčků se semínky řeřichy, výsev by měl být velmi hustý. Na výsev postačí obyčejný plastový tácek nebo nepříliš hluboký kelímek. Pokud nemáme žádnou zeminu, postačí nám pár vrstev ubrousků nebo vata. Tento „substrát“ složíme na tácek a vydatně zalijeme vodou, poté zasypeme semínky řeřichy. Pravidelně a hodně zaléváme, řeřicha nesmí v žádném případě vyschnout. Výsevní tácek nedáváme přímo na slunce, kde se voda rychle odpařuje. Sklízet můžeme již za pár týdnů, kdy odstřiháváme lístky i s částí stonku a používáme ji v kuchyni podle libosti. Výborná je na chleba s máslem, skvěle doplní domácí pomazánky, hodí se i do polévek, omáček a do čerstvých salátů. Pamatujme, že se řeřicha nehodí pro vaření a tepelnou úpravu, zhořkla by.
Síla řeřichy je v obsahu vitamínů a minerálů
Řeřicha byla odpradávna považována za bylinu léčivou a doporučována lidem s poruchami krvetvorby a onemocněním močového ústrojí, pomáhá chránit játra a zmírňuje astma. Kromě obsahu vitamínu C je bohatá na betakaroten, vitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín E. Obsahuje minerály jako vápník, sodík, draslík, fosfor, železo i jód. Za zmínku stojí i kyselina askorbová, riboflavin, nasycené mastné kyseliny a vláknina. Kalorií obsahuje jen málo, proto je vhodná při redukční dietě.
Mezi další brukvovité bylinky patří
Potočnice lékařská
Zimovzdorná trvalka, která se používá do mnoha polévek, jejichž základem je masový vývar, smetana nebo jogurt. Dobře se kombinuje s fenyklem, zázvorem, petrželí a dalšími bylinkami vhodnými do salátů.
Barborka jarní časná
Otužilá dvouletka s drobnými křehkými listy, které mají kořeněnou příchuť a představují vítaný doplněk poměrně omezeného výběru zimní čerstvé zeleniny. Dá se vypěstovat na zahradě ze semen.
Lichořeřišnice větší
Listy ani květy lichořeřišnice příliš nevoní, mají však příjemně řeřichovou příchuť. Mladé listy se používají do salátů, květy dodají skvělou příchuť zelenému, bramborovému i fazolovému salátu, stejně tak ovocnému punči. Poupata a semena lze sbírat a použivat místo kaparů.
Léčivky na vaší zahradě přestaňte likvidovat jako plevel
Štiplavá vůně medvědího česneku láká do přírody
Autor: Michaela Chylková