Na jaké jídlo vsadit v letních dnech aneb ideální ochlazující potraviny
Letní horka dávají organismu pořádně zabrat. Jejich nepříjemné působení můžete zkusit zkrotit pomocí jídla. Potraviny, které ochladí organismus, pomohou prožít probíhající měsíce ve větší pohodě. Stačí vědět, po jakých potravinách máte sáhnout.
Nenechte přehřívat tělo více, než je nutné
Přehřátí těla může být způsobeno nejen vnějšími vlivy, ale také tím, že jejich působení navíc podporujete také tím, co jíte. Tělesné teplo generované metabolickým procesem je druhý faktor, na který byste si měli dát pozor uprostřed horkého léta. Ohrožuje totiž schopnost těla regulovat tělesnou teplotu a může mít za následek mnoho zdravotních nepříjemností. Objevit se mohou křeče z horka, vyčerpání nebo hypertermie (abnormálně vysoká tělesná teplota). Chladit tělo mimo jiné pomocí stravy je tedy důležitým krokem k jejich prevenci.
Dá se snížit tělesné teplo pomocí stravy?
V našich končinách se o to, jakým způsobem pracují potraviny s tělem co se týče zahřívacího nebo ochlazujícího efektu, moc nemluví. Díky zkušenostem z čínské medicíny nebo ájurvédy je známo, že pokud se zaměříte na svůj jídelníček, můžete jím ovlivnit opravdu hodně. A to i ve vysokých teplotách. Kromě zachovávání vyváženého pitného režimu můžete jíst tělo ochlazující potraviny, které jsou známé právě díky tradičním východním medicínám. Zkusit zredukovat teplo, které vysiluje vaše tělo, můžete prakticky okamžitě.
Které potraviny jíst v horkých dnech
Na které potraviny byste se měli zaměřit, pokud chcete dobře zvládat letní vedra? Určitě na ty, které dodají tělu dobrou hydrataci. Jezte hodně ovoce a zeleniny. Zkuste vynechat horkou kávu a sáhněte spíše po studené variantě, třeba s chutným rostlinným mlékem. Dnes se dají koupit přímo taková, která jsou vyrobena přímo pro přípravu lahodné pěny na kávových nápojích a v kávě téměř nerozeznatelná od běžného mléka. Co dalšího byste si měli dopřát?
• Jezte chlazené melouny a okurky, které pomáhají dodat tělu vodu i potřebné vitamíny.
• Můžete si udělat domácí okurkovou limonádu nebo ovocné sorbety.
• Dejte si chladivou mátu peprnou, můžete ji přidat třeba do ovocných salátů nebo koktejlů. Do koktejlů můžete místo byliny nalít nekonzervovaný mátový hydrolát.
• Zkuste studenou avokádovou polévku, avokádo má nejen ochlazující efekt, ale také dodá tělu prospěšné tuky. Skvělou volbou je také studená rajčatová polévka gaspacho.
• Pijte pravidelně šťávu z aloe vera, zkrotí přehřátí a navíc sníží možný zánět v těle.
Zdroje: www.everydayhealth.com, www.healthline.com
Autor: Pavlína Klaudová