Mléčné výrobky a jejich přínos pro tělo: Proč volit ideálně zakysané verze?
V našem jídelníčku má mléko a mléčné výrobky celkem významné postavení. A není divu. Jedná se o komplexní potravinu plnou potřebných látek důležitých pro náš organismus. Jako bonus je pak i to, že jsou tyto výrobky velice chutné a zpracované do mnoha podob. Každý si tak může najít to své, ať už půjde o jogurty, sýry, tvarohy nebo různé druhy mléčných nápojů. Co víme o jednotlivých mléčných výrobcích? A po kterých se vyplatí sáhnout nejvíce?
Potřebují dospělí mléko?
V mléce najdeme tuky, sacharidy a hlavně bílkoviny. Mléčné výrobky obsahují velké množství cenných nutrientů s vysokou vstřebatelností a biologickou hodnotou. Jedná se o skvělý zdroj bílkovin, navíc plnohodnotných, také vápníku a vitamínu D, A, E nebo B komplexu. Bohužel dnes často mezi lidmi koluje rozporuplná informace, že je pro naše tělo mléko nevhodné a pro dospělého člověka není mléko určeno. Naše populace je ale oproti jiným národům a rasám geneticky vybavena k trávení mléka a mléčných produktů. Hlavní je, zda mají mléčné výrobky nutriční význam. A to mají. Mléčnými výrobky jsme schopni snadno a v adekvátním množství přijmout všechno, co naše tělo potřebuje pro správné fungování. V jídelníčku by tedy neměly chybět.
Vstřebatelnost vápníku a bílkovin má jasně navrch
Kromě obsahu vysoce kvalitních bílkovin jsou mléčné výrobky bohaté také na řadu minerálních látek, přičemž nejvýznamnější je vápník. Ten potřebujeme pro dobrý stav zubů a kostí. Vápník sice najdete i v jiných zdrojích, i rostlinných, ovšem jeho využitelnost a vstřebatelnost je podstatně nižší. Těchto výrobků bychom tak museli sníst obrovské množství, a i tak bychom potřebnou denní dávku vápníku nedoplnili. Co se týká mléka, už sto gramů ementálu nám zajistí 80 procent doporučené denní dávky vápníku. Naše mléko je také dobrým zdrojem jódu, který se do něj dostane přes cílenou suplementaci krmiva. Jód potřebujeme pro správnou funkci štítné žlázy a energetický metabolismus.
Po čem nejlépe sáhnout
Mléčné výrobky bezesporu patří do racionálního stravování. Je ale dobré vybírat ty správné druhy. Některé mohou být jen plné cukru, jsou příliš tučné nebo se jedná celkově o nekvalitní produkt. Vůbec nejlepší jsou neochucené kysané výrobky, jako jsou jogurty, kyšky, zákysy, kefíry apod. Tyto produkty mají pozitivní vliv také na střeva, jejich pravidelnou konzumací tedy příznivě podpoříte i své trávení. Kysané mléčné výrobky rovněž obsahují lépe stravitelné bílkoviny, stejně tak se lépe tráví i mléčný tuk.
Skvělým zdrojem vitamínu D a vápníku jsou tvrdé sýry. Proto se určitě nebraňte jejich příjmu, uděláte pro své tělo opravdu hodně. Méně si ale dopřejte ty hodně tučné verze (blaťácké zlato) nebo plísňové druhy (camembert, niva, romadúr), při jejich vyšší konzumaci mohou hrozit trávicí potíže díky obsahu plísní a mimo jiné můžete mít po nějaké době problémy s hmotností. Naopak nemusíte mít strach z čerstvých sýrů, tvarohů, zakysané smetany, tvarůžků, podmáslí, také tučnějších jogurtů nebo mléka. I máslo mějte běžně ve své lednici, na vaření je to dobrý parťák.
V obchodě dobře vybírejte
A co byste dále měli sledovat při nákupu mléčných produktů? Zaměřte se hlavně na datum spotřeby, složení (mělo by být co nejkratší) a neuškodí podívat se i na tabulku s výživovými údaji. Sledujte nejvíce množství tuku, zde mohou být opravdu velké rozdíly. Preferujte zejména neochucené verze, protože u těch ochucených bývá zbytečně vysoké množství cukru, různých aditiv, a přitom minimum ovoce, které slibuje etiketa.
Zdroj: www.stobklub.cz, www.vimcojim.cz
Autor: Veronika Matoušová