Medvědí česnek - zdravotní benefity a tipy na použití v kuchyni
Začalo jaro a s ním i období sběru medvědího česneku. Medvědí česnek je skvělé dochucovadlo, pesto z něj je nenahraditelné, co nám ale kromě chuti přináší?
Medvědí česnek můžeme zařadit k listové zelenině. Ta se ve studiích ukazuje jako nejzdravější zelenina, protože obsahuje mnoho antioxidantů, které pomáhají např. proti stárnutí. Specifickou formou antioxidantů jsou potom fytochemikálie - neboli barevné pigmenty. Vyznačují se tím, že mají různorodé účinky na naše zdraví, některé působí protinádorově, jiné podporují imunitu a zbavují tělo škodlivých látek. Najdeme je pouze v rostlinných produktech.
Pro medvědí česnek je specifická fytochemikálie alicin, kterou najdeme také v dalších česnekovitých potravinách a v menší míře i v cibuli, pažitce a pórku. Působí blahodárně na naši imunitu.
A jak s medvědím česnekem naložit v kuchyni?
Výživová poradkyně Mgr. Pavla Široká radí: „Stačí rozmixovat marinované tofu Lunter nebo Toppo (zdravé výživy, Lidl) s hořčicí a přidat jemně nasekaný medvědí česnek - získáte pomazánku, která je výborným zdrojem vápníku.“ A dodává: „Většina lidí si myslí, že pouze mléko je dostatečným zdrojem vápníku, přitom jedno tofu obsahuje vápníku přibližně dvakrát více než sklenice mléka a vstřebatelnost je z obou těchto potravin stejná.“ Případně můžete tofu nahradit kešu oříšky, které rozmixujete s vodou a svačinka plná zinku je na světě.
Pro odvážnější kuchaře přinášíme recept na veganskou velikonoční nádivku s medvědím česnekem od Jany Hajrové z České veganské společnosti.
Veganská velikonoční nádivka s medvědím česnekem
Ingredience:
- 400 g chleba
- 2 červené cibule
- 2 jarní cibulky
- 300 g bílého tofu
- 200 g uzeného tempehu
- 250 ml rostlinné smetany
- 2 hrsti medvědího česneku
- 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžičky kurkumy
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžička černé soli
- sůl, mletý pepř, mletý muškátový ořech podle chuti, slunečnicový olej
Postup:
Chléb nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Přidáme medvědí česnek, ořechy, pepř, muškátový ořech a nasekanou jarní cibulku. Na oleji dozlatova orestujeme cibuli a tempeh a přidáme do chlebové směsi. Z tofu, kurkumy, droždí, černé soli a smetany rozmixujeme hladkou směs a vše smícháme dohromady. Velikonoční nádivku s medvědím česnekem pečeme půl hodiny na 180° C.
Více informací o antioxidantech a fytochemikáliích naleznete na webu České veganské společnosti.
Autor: Zdravě.cz