Maso stačí mít v jídelníčku jednou až dvakrát týdně. Co si místo něj dopřát?
Pokud vás k tomu nevedou zdravotní potíže nebo nějaká omezení, je nejlepší jíst všechno. Lidé jsou všežravci, a proto vynechávání různých druhů potravin není tak úplně přirozené. Ovšem je dobré pravidlo všeho s mírou, a platí to také například o jedné ze základních potravin – mase. Kvalitní druhy masa si můžeme dopřát klidně jen jednou či dvakrát týdně. V rámci takové stravy je ale důležité doplňovat bílkoviny a důležité aminokyseliny také z jiných zdrojů.
Aby byla zachována vyváženost jídelníčku, je dobré si v rámci dní, kdy si maso nedáte, dopřát další zdroje bílkovin a také potraviny obsahující železo, B12, zinek, fosfor nebo vitamín A. Jak tyto živiny tělu dodat? Není to vůbec nic složitého. Předně se zaměřte na zdroje mléčných výrobků, na vejce, luštěniny, fermentované produkty, vhodná jsou i semínka a různé druhy ořechů.
Jako náhradu volte nejen rostlinné, ale i živočišné zdroje
Více bílkovin obsahují luštěniny, jsou navíc skvělým zdrojem vlákniny nebo železa. Sáhněte ideálně po čočce, fazolích, cizrně nebo kvalitní sóje (ideálně v bio kvalitě). Různé zdroje luštěnin ocení zejména ti, co dávají přednost rostlinným variantám. Luštěniny jsou navíc snadno dostupné a cenově velmi nenáročné. Ovšem pamatujte, že takto nemůžete tělu dodat vše potřebné, co přináší právě živočišná strava. Proto jsou vhodné také mléčné výrobky, kde najdeme hodně bílkovin, také vitamín A, D, B a rovněž vápník. Vsaďte ideálně na kysané produkty, jako jsou jogurty, zákysy, kefíry a kysaná mléka. Bonusem je v tomto případě příznivý vliv na střevní mikroflóru.
Zdrojem snad všeho, co tělo potřebuje, jsou pak vejce. Dbejte ale na kvalitu, pak si pochutnáte a dodáte svému tělu to nejlepší. Vajíčka jsou skvělým zdrojem železa, vitamínu B12, vitamínu D a dalších látek. Kromě toho jsou vejce zdroje kvalitních bílkovin se širokým spektrem aminokyselin.
Jako další rostlinné zdroje se nabízí také různé druhy obilovin. Dobře uděláte, když si dopřejete v různých úpravách quinou. Ta obsahuje železo, vápník, hořčík a vitamíny B. Maso můžete v pokrmech nahradit také houbami, které jsou zdrojem selenu, hořčíku nebo fosforu.
Maso si dopřejte, ale méně a kvalitní
Jak je vidět, zdravý a vyvážený jídelníček není rozhodně jen o mase a pokrmech z něj. Úplně se ho vzdávat ale není rozumné, protože je zdrojem živin, které obtížněji do těla dostanete z jiných druhů potravin. Maso si tedy dopřejte pravidelně, ale nemusí to být na denní bázi. A už vůbec ne z nekvalitních zdrojů. Vyhýbejte se uzeninám jako jsou párky, salámy či klobásy. Pokud dostanete chuť na masný výrobek, zvolte si vysokoprocentní šunku.
Jednotlivé druhy masa pak volte kvalitní, například od farmáře nebo v bio kvalitě. Když nebudete jíst maso denně, můžete si jednou za pár dní dopřát kvalitní kus masa z dobrého zdroje. Jednotlivé druhy masa také střídejte. Největší pozornost zaměřte na libové světlé maso (drůbeží, rybí), občas si dejte také libové hovězí či zvěřinu. Poté by mělo následovat vepřové, přičemž je opět výhodnější zvolit libovější druhy.
Slyšeli jste o flexitariánech?
Omezení masa je trendem poslední doby, dokonce se tomuto směru říká flexitariánství. Nadšenci tohoto stylu jedí všechno, tedy i maso, ovšem nijak to nepřehání. A také dbají na kvalitu a dobré zdroje masa. Zkuste se tímto směrem vydat i vy – dopřejete svému tělu nejen všechno, co potřebuje, ale možná se budete cítit o něco lépe. Budete zdravější, trávení nebude tak zatížené, a ještě uděláte něco dobrého pro lepší život na této planetě.
Zdroj: www.vimcojim.cz
Autor: Veronika Matoušová