Masala chai: Kousek voňavé Indie u vás doma
Jste milovníkem čajů a máte chuť vyzkoušet něco nového? Masala chai, jinak také známý pod názvem Yogi, není jen záležitostí čajoven. Na přípravu tohoto sladce kořeněného nápoje původem z Indie se můžete vrhnout přímo u vás doma.
Tuhle pochoutku oceníte především v zimních měsících. Vůně skořice a kardamomu krásně provoní váš byt a navodí tu správnou atmosféru. Masala, díky jeho složení, dokáže v chladných dnech krásně zahřát tělo a zároveň podpořit imunitu.
Receptura stará tisíce let
Jak už asi tušíte, tento nápoj není žádnou novinkou. Historie vývoje čaje Masala sahá až několik tisíc let do minulosti. Vznikl prý díky snaze vytvořit oživující očistný nápoj, a proto byl v dří vějších dobách považován spíše za lék. No a není se čemu divit. Koření, ze kterého je Masala chai připravován, má podle ajurvédy stimulační účinky a podporuje trávení. Samotný čaj se do kořeněného nápoje začal přidávat až díky britským osadníkům, kteří v indickém Assamu založili první čajové plantáže. Způsoby přípravy tohoto čaje byly vždy různorodé. Nelze jednoznačně říct, který recept je tím pravým. Nejčastěji je však Masala chai připravován podle anglického vzoru, a to z černého čaje, mléka, a především autentické směsi koření Yogi.
Kvalitní ingredience jsou základ
Směs Yogi koření, potřebnou k přípravě čaje, nejčastěji tvoří kardamom, zázvor, skořice a hřebíček. Dále pak například fenykl, černý pepř, badyán, římský kmín, koriandr či muškátový ořech. Již hotové směsi je možné zakoupit ve specializovaných obchodech. Avšak, není nic lepšího než si směs namíchat dle vlastní chuti z jednotlivých druhů koření. Pro ještě lepší zážitek se doporučuje přidat čerstvý zázvor, kůru z bio pomeranče, nebo vanilkový lusk. Je třeba dbát i na správný výběr černého čaje. Drobné kousky lístků kvalitního čaje z Assamu tvoří spolu s kořením Yogi harmonickou chuť. V některých koutech Indie se namísto černého čaje používá také čaj zelený.
Příprava
Příprava Masala čaje trvá jen několik minut a zvládne ji úplně každý. Stačí jen mít ty správné ingredience.
Na plotně si připravte hrnec s 0,5 l vody a nasypte do něj přiměřené množství yogi koření. Vodu s kořením přiveďte k varu a poté nechte přibližně 10 minut louhovat na mírném ohni. Obecně platí, že čím déle koření budete louhovat, tím intenzivnější chuť bude. Ale pamatujte, nic se nemá přehánět. Pro silnější chuť stačí v odstaveném hrnci louhovat například dalších 10–15 minut.
Následně znova přiveďte k varu a vsypte do hrnce černý čaj. Po 2–5 minutách černý čaj spolu s kořením sceďte a podle chuti přidejte mléko. Pokud nejste fanouškem mléka kravského, můžete ho nahradit sójovým či kokosovým. Sladit můžete například medem, nebo třtinovým cukrem.
Hotový čaj stačí už jen prohřát a podávat. Po vzoru klasických čajoven si váš Masala chai můžete vychutnat z malých čajových misek a nalévat ze speciální konvičky.
Autor: Aneta Srovnalová