Krásná a zdravá pleť po úpravě jídelníčku
Tajemství krásné a zářivé pleti se snažíme odhalit odjakživa. Dokonalou pletí bez chybičky se totiž může chlubit jen málokterá z nás. Jaký je ten nejlepší a nejlevnější recept?
„Veškeré nedokonalosti a kožní problémy se obvykle snažíme řešit okamžitě a to tak, že sháníme co nejúčinnější (a obvykle velmi drahou kosmetiku). Tím ale často neřešíme příčinu, nýbrž důsledek. Problém se tak často vrací zpět jako bumerang,“ upozorňuje Blanka Szabó, odbornice na správné stravování PestryJidelnicek.cz, a zároveň dodává, že nejvhodnějším způsobem, jak řešit vzniklé problémy i prevenci je úprava stravování.
Dbejte na pravidelnost stravování
„Důležité je samozřejmě vyvarovat se stresu a jíst pravidelně. Únava a psychický tlak se na naší pleti projeví ze všeho nejdříve. Myslete na to, že je třeba spát cca 8 hodin denně a jíst v pěti dávkách, v intervalech 2 - 3 hodiny. Nejen vaše pleť se za to královsky odmění,“ doplňuje Petra Skalská, poradkyně pro výživu.
Každá pleť potřebuje hydrataci
Úplným základem je hydratace zevnitř. Vypijte každý den alespoň 2,5 litru vody. S nadcházejícím létem alespoň tři. Organismus je totiž téměř z 80 % tvořen právě vodou a je třeba ji neustále doplňovat. To lze i jídlem. Například meloun vodní je k tomu jako stvořený a vysokým obsahem vody nás dokáže i zasytit.
Akné po třicítce? Pozor na cukry!
Bohužel, nedá se nic dělat. Jestliže vás v jakémkoli věku trápí mastná či smíšená pleť a sem tam se objeví zanícený pupínek, je nejlepším řešením omezit cukry na minimum. Sladké totiž podporuje množení kvasinek, které se podílejí na vzniku zanícených míst a podkožních boláků. Pozor si dejte i na tzv. skryté cukry, které najdete například v bílé rýži či obyčejných těstovinách. Přednost dejte příště raději těm celozrnným.
Zvláštní péče o zralou pleť
Vybírejte takové potraviny, které jsou bohaté na přírodní antioxidanty a mají vysokou výživovou, nikoli kalorickou hodnotu. Mezi ně patří například granátové jablko a avokádo. Skvělý tip je tedy salát z těchto dvou surovin, který skvěle poslouží jako dopolední svačinka.
Zdroj: pestryjidelnicek.cz
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová