Kaštanový med: Znáte jeho účinky a využití?
Kaštanový med je považován za luxusní druh medu s poněkud tmavší barvou, než má běžný květový med. Pochází z květů kaštanů a jde o čistě jednodruhový med, jehož chuť však může překvapit. Chuť kaštanového medu je jemná a nahořklá, což nemusí každému vyhovovat, přesto je tento med jedním z nejzdravějších a ve francouzské či italské kuchyni patří ke skutečně uctívaným delikatesám.
Zdraví z kaštanů
Kaštanový med oplývá velkým množstvím vitamínů a minerálů, obsahuje například železo, řadu vitamínů B a vitamín C, ale i antioxidanty podporující různé tělesné funkce a zabraňující vzniku zánětů. Kaštan má jak známo pro naše zdraví mnoho prospěšných účinků, mimo jiné pozitivně ovlivňuje srdce, podporuje vyplavování škodlivin z jater, posiluje klouby a dodává našemu tělu energii. Přispívá k prokrvení jednotlivých orgánů a je bohatý na obsah železa. Přisuzují se mu léčivé účinky při cévních problémech jako jsou například žilní záněty, křečové žíly, lámavost a sklerotické stavy cév. Pomáhá také od bércových vředů, zlepšuje prokrvování a snižuje riziko trombózy. Nutno také zmínit, že kaštanový med má znatelně pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Kaštan se používá také při léčbě vodnatelnosti a otoku lymfatických žláz. Své využití však má i v kosmetice – dodává zdraví, lesk a sílu vlasům a prospívá i pokožce.
Jedlé kaštany a důvody, proč je zařadit do jídelníčku
Kaštanový med – král mezi medy
Kaštanový med je jedním z nejzdravějších medů, tedy i přírodních sladidel, a to právě díky vysokému obsahu minerálů. Má také prokazatelně silnější antioxidační a antibakteriální vlastnosti než ostatní medy. Kaštanový med je také mimořádně dobrým zdrojem draslíku, vápníku a manganu. Kromě jiného je kaštanový med díky svým antibakteriálním účinkům velmi vhodný pro léčbu akné, také však odbourává pocity únavy, dokonce pomáhá od depresí. Je také dobré připomenout, že konzumace potravin bohatých na antioxidanty dokáže zapůsobit proti vzniku mnoha nemocím nastupujících v důsledku věku, jako je například revma, rakovina, kardiovaskulární potíže či předčasné stárnutí kůže.
Kaštany, jedlé vs. nejedlé, jak je využít v kuchyni i kosmetice?
Kaštanový med v kuchyni
Kaštanový med, jak už zmíněno, je velmi oblíbený mezi gurmány italské a francouzské kuchyně. Jeho mírně nahořklá a zároveň velmi jemná a delikátní chuť je tak ideální přísadou pro různé druhy nevšedních i docela obyčejných slaných pokrmů. Můžete si jej vychutnat třeba jen na opečené topince nebo toastu, ale i při ochucení pečených produktů, zmrzliny, dortů, krémů a samozřejmě do čaje. Může se však také přidat do mléka, salátů či luxusní marinády. Pokud rádi zkoušíte něco nového, s tímto druhem medu v kuchyni rozhodně zazáříte. Bude se skvěle hodit také k přípravě dipů k ochucení archivních sýrů a do salátů s ricottou. Je vhodný také k doslazování kávy, protože nemění její chuť. Typicky tmavší barva kaštanového medu může být někdy až hnědočerná a díky vysokému obsahu fruktózy snadno krystalizuje. Tento zvláštní druh medu se vyrábí především v Americe, Japonsku a Evropě, kde je oblíbený především v Itálii, Francii, ale také v Řecku. Pořádají se tu dokonce i festivaly kaštanového medu.
Tip na výborný perník s kaštanovým krémem
Autor: Veronika Tůmová