Jídlo je energie matky Země, pojďme si ho užít
O jídle se hodně mluví a také přemýšlí. Vážně je to něco, nad čím bychom měli složitě přemýšlet, nebo naopak si to užít? Co takhle přijmout jídlo jako dar matky Země. Dar, který nám dodává energii a potěšení. Jak jídlo uchopit jako věrného přítele a pomocníka dodávající nám sílu a radost? V následujícím článku se zaměřím na základní orientaci v jídle.
Zdroje energie - vzduch a jídlo
Jsou dva zdroje, ze kterých získáváme energii. Jedná se o vzduch, energii nebeskou, kterou přijímáme pomocí nádechu a o jídlo, energii zemskou, kterou získáváme stravováním. Tyto základní dva zdroje nám umožňují žít, být, pohybovat se, pracovat, relaxovat, cvičit, komunikovat, prostě fungovat.
Vzduch
Správné dýchání je základ, i když pro mnoho žen problém. Dýcháme mělce, do plic, což dostatečně neokysličuje tělo. Správným pomocníkem může být jóga. Někomu může vyhovovat běh, někdo zase upřednostní pár jednoduchých nádechů a výdechů. Soustředěné dýchání v průběhu hektického dne může být vhodným nástrojem. Základem je nádech do břicha, který postupně prodlužujeme do žaludku, plic a oblasti klíčních kostí.
Účinné postupy zdravějšího dýchání
Jídlo
Nejdůležitější je najít si vlastní cestu. Než si tuto cestu najdete, je vhodné se zorientovat v základním principu stravování. Nejsem odborník, avšak jídlu se věnuji se zájmem. Následující poznatky jsou z vlastní zkušenosti.
Ke správným stravovacím návykům stačí málo
Jezte přiměřeně
Nikdo nemá rád extrémy, stejně tak ani naše tělo. Od přírody jsme nastaveni tak, abychom jedli přiměřeně. Jezte střídmě a vnímejte, co jíte, jak to působí na tělo, jestli je to příjemný pocit nebo naopak nepříjemný. To je cesta k poznání vlastního těla a způsobu stravování.
Jezte pestrou stravu
Díky pestré stravě si tělo vezme vždy to, co potřebuje. Vnímejte, na co máte zrovna chuť. Tělo ví, co potřebuje. To jen my ho občas nevnímáme. Pozorujte tělo, co mu dělá dobře. Důležité je jíst jídlo bez výčitek a s chutí. Neexistuje nezdravé jídlo. Pokud máte chuť na rychlé občerstvení, dejte si ho. Co je podstatné, dopřejte si toto jídlo pouze občas aneb žádný extrém.
Objevte vhodné zdroje potravin
Ideální by bylo nakupovat jen čerstvé lokální produkty od českých farmářů, avšak z vlastní zkušenosti vím, že to ve spoustě případů není možné. A tak říkám: “Nestresujte se tím.” Nejdůležitější je nakupovat v klidu a dostat v dané situaci to nejlepší, co můžete. Je příjemné si vyhradit čas a zjistit, jak je to s produkty v okolí. Udělat si obrázek, na co se v určitém obchodě zaměřit. V dnešní době existuje také možnost nákupu přes intrenet, i od farmářů, a tak věřím, že pokud vypnete tlačítko "stres" a zaměříte se na to nejlepší, co v dané situaci máte k dispozici, jídlo si oblíbíte.
Proč je dobré upřednostňovat sezónní potraviny?
Dělejte si to hezké
Nejíme pouze ústy, ale také očima a nosem. Čich a zrak jsou první smysly, které jídlo osloví. Dopřejte si jídlo, které krásně voní, ale i vypadá. Ač se to nezdá, mozek hraje velkou roli při stravování, a tak ho připravíte na skvělý gastro zážitek již tímto počátečním krokem.
Stravujte se v klidu, vsedě, v příjemné společnosti
Samotný průběh stravování je také důležitý. Jezte v klidu. Seďte vzpřímeně, ať se jídlo dostane tam, kam má. Můžete jíst o samotě nebo s někým, důležité je, soustředit se na to, že jíte. Prožívejte chuť a texturu jídla a dopřejte tělu plné soustředění na tento prožitek. Na tento dar.
Způsob trávení je důležitý
Suroviny dodávají tělu živiny, které jsou následně přeměňovány na energii. Vzhledem k této skutečnosti je proces trávení velmi důležitý. Ideální je krátký spánek, který ale není pokaždé možný, a tak je dobré si na chvíli jen tak sednout a odpočinout.
Přeji mnoho úspěchů a dobrodružství na cestě za objevováním lásky k jídlu.
Foto: Pixabay.com
Autor: Alžběta Halamová