Jídelníček pro zdravý mozek aneb co je to brainfood?
To, co jíme, má vliv nejen na naše fyzické zdraví, ale i na naše celkové rozpoložení, náladu a soustředění. Jíst zdravě bychom měli nejen v době, kdy si chceme udržet linii. Zdravá strava má pozitivní vliv i na náš nervový systém, paměť a celkovou činnost mozku, a to včetně schopnosti učit se.
Mozek kontroluje všechny myšlenky, pohyby a pocity při vyhodnocování každodenních situací. Co tedy nově zařadit do vašeho jídelníčku pro zdraví a výkonnost těla i mozku? Možná jste už někdy slyšeli slovo “brainfood“, které označuje právě řadu tzv. superpotravin vhodných pro výživu mozku.
Definice pojmu “brainfood“ a profese, ve kterých se hodí posilovat mozek správným jídlem
Brainfood je speciální výživová kategorie, která zahrnuje potraviny prospěšné pro mozek. Jsou to potraviny, které mají takové složení, jenž podporuje mozek a jeho funkci. Patří sem například avokádo, borůvky, brokolice, ořechy a semena, rajčata, špenát, ryby, z bylinek pak například zázvor. Doporučuje se ale také zelený čaj a kvalitní hořká čokoláda. Brainfood by určitě měli znát studenti a lidé například duševně pracující, s vysokou mírou zodpovědnosti a psychické zátěže. Tato specializovaná zdravá výživa pomůže zlepšit paměť a koncentraci. Doporučuje se také u dětí s ADHD či s jinými poruchami učení a soustředění.
Jídlo, které si dát před zkouškami, pohovorem nebo náročným dnem v práci
Červené papriky, jahody, okurky, švestky, maliny, chřest, pórek, jablka, rozmarýn, ženšenový kořen, kari koření, mletá sladká paprika, denně pak neošizená hrst vlašských ořechů - to všechno a ještě mnohem víc jsou potraviny, které vám pomohou udržet si mozek a mysl v kondici. Ať už chcete zvládnout přijímací nebo jiné zkoušky, soustředit se na náročný projekt, nebo mít prostě jen bystrou mysl, je dobré zásobovat mozek tou správnou a pestrou stravou. Důslednou péčí o zdraví mozku je pak také možné eliminovat příchod poruch souvisejících se zvyšujícím se věkem, jako jsou například různé typy stařecké demence a Alzheimerova choroba.
Zelený čaj, borůvky a brokolice – nedocenitelná posila pro mozek!
Zelený čaj je právem považován za jeden z nejzdravějších nápojů vůbec. Obsahuje antioxidanty a živiny, díky kterým má velmi pozitivní vliv na mozkovou funkci. Klíčovou složkou je v něm kofein, což je stimulant navozující zlepšení nálady, ale i bdělost a svěží paměť. Zelený čaj je podle všeho lepším životabudičem než káva, která krátkodobě zvedne tlak a pak nás dostane do útlumu. Borůvky jsou výživné a mají pozitivní vliv na naši paměť. Flavonoidy obsažené v borůvkách zvyšují regeneraci mozkových buněk a zlepšují tak dlouhodobou i krátkodobou paměť. Konzumace borůvek má také pozitivní vliv na schopnost učení motorických dovedností. A pak je tu ještě brokolice, ta je zdrojem dvou důležitých živin, které pomáhají zlepšit funkci mozku. Vitamin K, který přispívá k posílení kognitivních schopností, dále pak cholin ke zlepšení paměti. Lidé, kteří jedí hodně brokolice, údajně dosahují lepších výsledků v paměťových testech. Brokolice obsahuje i kyselinu listovou, čímž pomůže v boji proti Alzheimerově chorobě. Nedostatek kyseliny listové může vést mimo jiné k rozvinutí deprese.
Matcha Tea - zelený čaj, po kterém se hubne
Zdroj: businessanimals.cz, zeny.cz, mojebylinky.cz
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová