Jednoduché tipy pro jarní očistu těla aneb i malé změny mají velký efekt!
Konečně jste si řekli dost a hodláte zdravější životní styl brát vážně? Chcete se zbavit věčného nadýmání a nepříjemných pocitů po těžkých jídlech? Štve vás váš nezvladatelný zlozvyk večerního přejídání? Co takhle začít jarní očistou a dostat své stravování konečně pod kontrolu? Právě teď je ideální doba.
Pročištění organismu je jakousi univerzální prevencí mnoha onemocnění, zvyšuje odolnost těla i mysli, a to nejen proti infekcím a mnoha zdravotním potížím, ale také proti stresu. Očista prospěje i našim střevům, ostatně na tvrzení, že zdravá střeva pomáhají upevňovat zdraví celkové, rozhodně něco je.
Jarní detoxikace: Skvělý nápad, nebo nefunkční mýtus?
Zdravější jídelníček není totéž, co hladovění
Začít jíst zdravě určitě není synonymem pro drastické diety a nesmyslné hladovky, které rozhodně ničemu neprospějí, ani vaší zdravější životosprávě. Smysluplné pročištění organismu nesmí skončit nocí, kdy se zesláblí hladem vypravíte vyluxovat lednici. Začít se dá docela jednoduše. Vyberte si třeba jeden den v týdnu a ten pojměte jako tzv. odlehčovací, tedy takový den, kdy se vyhnete sladkostem, uzeninám, syceným limonádám a dalším nezdravým pochutinám a místo nich si vytvoříte jídelníček, který bude obsahovat co nejvíce ovoce a zeleniny. Tu pak můžete konzumovat nejlépe dušenou, krátce povařenou, ale také čerstvou a syrovou, ve formě smoothie či ovocných a zeleninových šťáv, které mají, jak známo, skvělé očistné účinky.
Fermentované potraviny uleví střevům a posílí imunitu
Jarní či jiná zdravotní očista je, přiznejme si, především o změně. Odlehčující jídelníček dodá vašemu tělu tolik potřebnou dávku vitamínů, minerálů, vlákniny a hlavně vody! Tučná a těžko stravitelná jídla i jednoduché cukry nahradíme výše zmíněnou zeleninou a ovocem, netučným libovým masem, rybami, luštěninami, obilovinami apod. Vše lehce okořeníme bylinkami, zapíjíme vodou a bylinnými čaji. Při očistě jsou však nedocenitelným pomocníkem také fermentované potraviny, jejichž prospěšnost pro naše zdraví a zažívání je dobře známá. Vaši imunitu posílí a tělo dokonale pročistí třeba salát z kysaného zelí, kefír, zrající jogurty, miso nebo žitný kvásek.
Zdravou snídaní proti jarní únavě
Vytvořte si svůj „zdravý talíř“
Místo vyřazování celých skupin určitých potravin, například v rámci bezlepkové, nízkosacharidové nebo raw stravy, zkuste jíst pestře a podle principu tzv. zdravého talíře. To znamená jednoduché barevné vyobrazení podílu např. ovoce, zeleniny, obilovin a bílkovin na jednom vašem, třeba obědovém talíři. Z principu složení zdravého talíře pochopíte, že ke každému jídlu bude vhodné zařadit zeleninovou přílohu. Ta zvýší váš příjem sytící vlákniny, která navíc velmi prospívá trávení. Takovéto zvýšení příjmu zeleniny i ovoce bude znamenat vyšší a pestřejší příjem vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. K tomu všemu pak přidejte pravidelný pohyb, ideálně na čerstvém jarním vzduchu, a vaše cesta ke zdravějšímu životnímu stylu se bude ubírat správným směrem.
Zdroje: www.pleva.cz, www.liftea.cz
Autor: Veronika Tůmová