Jedlé kaštany – stále opomíjená, přesto tradiční surovina pro výborné pokrmy
Jedlé kaštany prostě patří k zimě. Oblíbená francouzská delikatesa nejen zahřeje, ale je zajímavá rovněž i jako zdroj mnoha výživných látek pro vaše tělo. Vlastně je takovým národním pokladem obyvatel země Galského kohouta. V jejich kuchyni se s ním setkáte v mnoha podobách. Kaštany bývají například součástí vánočních pokrmů ze zvěřiny.
Pozor na výběr kaštanů, existují jedlé a koňské
Pokud chcete zkusit upéct nebo jinak upravit kaštany, je potřeba, abyste sáhli po jejich jedlé variantě. Protože jsou obě tradiční součástí našich parků, ty jedlé poznáte podle toho, že mají světlejší slupku a hutné, jemné, dlouhé ostny. Kaštan koňský má slupku tmavě zelenou, ostny jsou krátké a více položené od sebe. Jedná se o plody vskutku magické. Byly běžně používány při lidových rituálech Keltů i Galů. Proto se do dnešních dob táhne spor o to, která kultura má na ně větší nárok.
Hvězdy lokálních podhorských kuchyní
Historické zdroje uvádí, že jedlé kaštany byly tradičním jídlem obyvatel horských oblastí, kterým umožňovaly přežít zimu. Národy, v kterých si získaly zaslouženou popularitu na ně spoléhaly i v době hladomoru a válek. V lokálních kuchyních se setkáte s recepty na kaštanové pečivo, ale najdete i zmínky o tom, že se jedlé kaštany používaly pro krmení hospodářského dobytka. Protože prostě a jednoduše zlepšovaly kvalitu masa.
Jejich kultické pozadí bylo spojováno například s předvečerem svátku Všech svatých, jedly se jako součást večerních hostin na území Itálie. V jejích regionech nebo Francii se běžně setkáte se sladkým kaštanovým krémem, kandovanými kaštany, prostě se od obyvatel těchto zemí máme o jejich zpracování opravdu so učit. Bývají součástí sladkých i slaných jídel, koláčů, pyré, dortů nebo lahodných dezertních pěn. Hodí se k drůbežímu nebo jehněčímu masu a zvěřině.
Jedlé kaštany jako absolutní výživová bomba
Na jedlé kaštany se můžete spolehnout z mnoha dobrých důvodů. Jsou vyhledávanými pomocníky naturopatie. Poskytují tělu výborný zdroj vlákniny, mají nízký obsah tuku, ale jsou velmi dobré pro podporu celkové vitální energie. Fungují jako dodavatel vitamínu B9 a získaly si popularitu také jako vhodná potravina pro celiaky. Jsou sice poměrně kalorickou potravinou, obsahují 200 kalorií na 100 g, za což může jejich vyšší obsah sacharidů.
Díky své hutnosti pomáhají jedlé kaštany dostat to těla mnoho prospěšných živin během chladného období. Poskytují organismu fosfor, který je nezbytný pro udržení zdravých zubů a kostí. Jsou rovněž zdrojem hořčíku, důležitého pro řádnou svalovou regeneraci a zároveň udržení psychické pohody. Vitamin B9 (kyselina listová), kterou také najdete ve sladkém plodu kaštanu jedlého, je důležitá pro těhotné ženy z důvodu podporu zdravého rozvoje plodu. Je tedy více než mnoho dobrých důvodů k tomu, abyste je tuto zimu zařadili do svého jídelníčku.
Zdroje: webmd.com, researchgate.net
Autor: Pavlína Klaudová