Je rostlinné mléko dobrým zdrojem vápníku?
Najdeme vápník i v jiných zdrojích než ve mléce? I na to se soustředil právě proběhlý Den rostlinného mléka, který se uskutečnil 22. srpna. Odpůrci náhražek živočišného mléka často tvrdí, že jedině z kravského mléka získáte potřebné živiny včetně vápníku. Je to skutečně pravda?
Vápník přispívá ke správné tvorbě kostí a jejich pevnosti, ovlivňuje však řadu dalších funkcí, např. svalů, aktivaci hormonů, správnou srdeční činnosti či srážlivost krve. Jedná se o nepostradatelný minerál a doporučený denní příjem vápníku činí 1000 mg. U žen nad 50 let a mužů nad 70 let by měl být příjem navýšen na 1200 mg denně.
Vápník samozřejmě najdeme v celé řadě rostlinných potravin. Bohaté na vápník jsou především luštěniny (fazole, čočka), listová a brukvovitá zelenina (kadeřávek, brokolice, růžičková kapusta či květák, semínka (především konopné, sezamové a chia) nebo mandle. Vápník překvapivě najdeme i ovoci, např. v pomerančích či fících. Více informací o vápníků včetně jeho vstřebatelnosti z různých zdrojů a informace o tom, jaké látky negativně či pozitivně působí na vstřebávání vápníku naleznete v článku zde.
Zaměřme se teď přímo na rostlinná mléka. Ty si samozřejmě můžete snadno vyrobit doma rozmixováním preferované suroviny (kokos, lískové oříšky…) s vodou, ale i kupovaná mléka mají hodně co nabídnout. Mohou být totiž skvělým zdrojem vápníku, protože jsou ve většině případů o různé vitamíny a minerály obohacená, např. jedno z nejlevnějších dostupných sójových mlék zakoupíte v řetězci DM, je obohacené o vápník a 100 ml tohoto nápoje obsahuje 12 % DDD.
Na trhu je však nepřeberné množství rostlinných mlék a koupíte je téměř v každém supermarketu, takže se rozhodně nemusíte spokojit pouze s mlékem sójovým. Velmi oblíbené je mléko ovesné, které nabízí např. švédská firma Oatly a seženete ho i v baristické verzi. Pravděpodobně nejznámější je belgická společnost Alpro, která nabízí nejrůznější druhy ochucených i neochucených rostlinných nápojů z nejrůznějších surovin. A pokud chcete podpořit českou firmy, na trhu jsou hned dvě věnující se výrobě rostlinných nápojů. Firma Soyka vyrábí své mléko z rakouské BIO sóji a známé Nemléko používá mandle, mák a lískové oříšky – obě firmy stáčí svá mléka do skla.
Bílkoviny - mají jich vegani dostatek a kolik jich vlastně potřebujeme?
Foto: Pixabay.com
Autor: Zdravě.cz