Jakou zeleninu si dopřát v zimě?
Samozřejmě tu naši, sezónní, protože pokud si budete vybírat právě takové druhy zeleniny, které se v danou dobu sklízí, jsou dobře uskladněné a pochází z našeho klimatu, budou mít pro vaše zdraví přínos. Takto můžete v zimě načerpat mnoho zdraví prospěšných látek.
Kdo v zimě neodolá dovezeným hlávkovým salátům, španělským rajčatům či salátovým okurkám, však nic proti gustu, ale nedá se toho příliš očekávat, ani pokud jde o samotnou chuť a vůni, ani co do obsahu vitamínů.
V zimě nám ničím neprospívají takové druhy zeleniny, které tělo ochladí
Máte rádi ledový salát? V létě je určitě velmi vyhledávaný a jeho spotřeba narůstá, v zimě bychom však měli dávat přednost jiným druhům zeleniny. Salát, stejně jako třeba okurka hadovka, napomáhá k ochlazení těla, nikoliv k jeho zahřátí, jež potřebuje. Dostupnost takové zeleniny se v zimním období odráží na ceně, ale i na kvalitě. Proč se tomu tedy nepřizpůsobit a zbytečně připlácet za plodiny bez chuti a bez užitku pro organismus? Během zimy je u nás k dispozici především zelenina uskladněná, i když v současné době tak jako tak čelíme problému najít plodiny, které by pocházeli přímo od nás, z naší zemědělské produkce. Přesto čtěte etikety a dávejte přednost českým druhům ovoce a zeleniny.
Proč je dobré upřednostňovat sezónní potraviny?
V zimě jezte zeleninu po tepelné úpravě
Zelenina v syrovém stavu není v tomto období úplně vhodná. Podle tradiční medicíny patří právě syrová zelenina k potravinám, které ochlazují tělo. Důsledkem toho je oslabení imunity, protože tělo vynakládá větší úsilí ke svému zahřátí, čemuž by mělo dopomáhat právě jídlo. Více či méně oslabená imunita pak hůře zvládá změny počasí a jeho vlivy, útoky bacilů a přemíru stresu. V podzimním a zimním období se proto doporučuje strava se zahřívajícími účinky a tedy i u zeleniny tak platí, že přichází na řadu rozmanité způsoby její tepelné úpravy - vaření, dušení, grilování. Není přitom nutné obávat se toho, že by právě kuchyňská úprava měla negativní účinky na vitamíny a jiné prospěšné látky obsažené v zelenině. Díky narušení struktury plodin dojde naopak k uvolnění vitaminů, a tím jejich lepší využitelnosti v organismu, nemluvě o výhodě lepší stravitelnosti.
Proč zahrnout do jídelníčku luštěniny?
Jakým druhům zeleniny dávat přednost v zimě?
I v zimě je k dispozici poměrně pestrý výběr, nebojte se zdánlivě všedních a nezajímavých druhů našich plodin, v kuchyni s nimi můžete nadělat zázraky! Pro zdraví a sílu po celou dobu zimy vybírejte z těchto druhů - celer, cibule, černý kořen, česnek, pastiňák, kapusta a růžičková kapusta, mrkev, petržel, červená řepa, pórek, různé druhy ředkví, červené a bílé zelí či tuřín.
Zdroj: Skramlikova.blog, Zena.aktualne.cz
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová