zdroj: unsplash.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Jak vypadá zdravé cukroví: Jen vyměnit ingredience nestačí. Jděte na to jinak!

Veronika Matoušová
12.12.2022

Když přijdou Vánoce, leckdo se snaží udržet ve formě také tím, že si připravuje zdravější verze cukroví. Ze strachu, že během svátků přibereme, vyhledáváme rok co rok nové a zdravé recepty na klasické druhy cukroví, i na dosud nevyzkoušené. Existuje ale něco jako zdravé vánoční cukroví? A jak moc si pomůžete, když si místo tradičních rohlíčků, lineckého nebo perníčků připravíte alternativy bez másla, mouky, lepku či vajec?

Každý rok se před vánočními svátky doslova strhne lavina nejrůznějších článků a knih s recepty na zdravější cukroví, případně na alternativní druhy. Ve většině případů jde o nahrazení mouky nějakou výživnější verzí, cukr se zaměňuje za sirupy či med, vynechá se mléko nebo vejce, přidá se protein i vločky apod. Ve výsledku ale nejde o změnu receptu, ale spíše o jiné myšlení a celkový přístup k pečení i vánočnímu mlsání.

Pozor na rádoby zdravé cukroví

Pokud sednete k internetu a vyhledáte si pojem „zdravé cukroví“, objeví se miliony odkazů, přičemž tyto výsledky budou samozřejmě doprovázené hesly typu „upečte si cukroví, kterého můžete sníst, kolik chcete“ nebo „cukroví, po kterém nepřiberete“. Cílem je na taková hesla nachytat co nejvíce čtenářů, kteří se ve výživě moc nevyznají. Pokud například hubnete, nebo si hlídáte svou hmotnost, těžko si pomůžete kokosovými raw řezy, kdy jeden kousek obsahuje 12 gramů tuku a 10 gramů cukru! Přitom je bez mléka, lepku a údajně i cukru. Tudy cesta asi opravdu nepovede. Na druhou stranu existují opravdu odlehčené recepty s lepší nutriční hodnotou. Zde ale musíte počítat s odlišnou chutí, než má to klasické cukroví.

Má smysl zaměňovat jednotlivé ingredience?

V případě, že vyměníte jednotlivé suroviny, hodnoty se zásadně nezmění. Když použijete klasickou mouku za celozrnnou, polepšíte si obsahem vlákniny. Pokud ale vyměníte klasický cukr za třtinový, sirup nebo med, energeticky půjde o stejné cukroví, jen takové druhy cukroví vyjdou draho. Není ani potřeba vyměnit u všech druhů cukroví mouku za bezlepkové druhy, pokud nemáte zdravotní omezení. Můžete ji přidat jen do některých druhů, případně ji nakombinovat s klasickou moukou. Velkým trendem je nahrazování mouky ořechy nebo také ořechovými moukami. Tady ale počítejte s výrazným nárůstem energie kvůli vyššímu obsahu tuku. 

Dnes všude najdete také nejrůznější fit recepty na cukroví, nejen pro sportovce. Většinou se jedná o recepty s přidaným proteinem, nebo použití vloček místo mouky. Pokud ale chcete systematicky navyšovat bílkoviny ve stravě, nemusíte to nutně řešit zrovna u cukroví. Raději si upečte to klasické a k němu si dopřejte kefír či bílý jogurt.

Dopřejte si také klasiku, ale hlídejte množství

Jak se tedy s tím poprat? Pokud máte své oblíbené druhy, připravte si je v klasické verzi, jen toho upečte méně, vsaďte pouze na nejoblíbenější kousky a upečte je v menší velikosti. Takto přijmete dvakrát i třikrát méně energie. Cukroví také jezte s plnou pozorností, ne jen mimoděk u televize. Pak vám k uspokojení chuti bude stačit menší množství.

Přestože se to může leckde uvádět, ani to klasické cukroví není vyloženě škodlivé. Vždy bude záležet na množství. Škodit může, pokud bude zkažené, spálené nebo v něm budou alergeny, které by vám mohly ublížit. Pokud tedy nemáte zdravotní omezení a klasické druhy cukroví prostě milujete, užijte si ho v tradiční podobě a pochutnejte si na pár kouscích. A jestli vás přece jen trápí jeho složení, na cukru můžete ubrat vždycky. Většina receptů má zbytečně mnoho cukru, zde tedy můžete ubrat, aniž byste poté měli na stole cukroví zcela odlišné.

Zdroj: Autor
 

Autor: Veronika Matoušová

Jaké vůně se hodí ke svátečním chvílím aneb poznejte také jejich symboliku
Přírodní kosmetika by neměla chybět pod stromečkem - vsaďte na tu minimalistickou!

Další články